Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 18:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας σε τρεις πυλώνες

«Καθρέπτης της ανταγωνιστικότητας οι εξαγωγές»

Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας σε τρεις πυλώνες

Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσίασε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της κυβέρνησης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο σε βάθος χρόνου θα δείξει απτά αποτελέσματα, ενώ αναγνώρισε ότι ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. «Οι πολιτικές της εξωστρέφειας είναι μετρήσιμες» συνέχισε, προτού παραπέμψει: 

  • αφενός στις εξαγωγές, οι οποίες «αποτελούν τον καθρέπτη της ανταγωνιστικότητας». «Μπορούμε να αναπτύξουμε εξαγωγική δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους». 
  • αφετέρου στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. «Ας δούμε τις αποτιμήσεις των κεφαλαίων που ήρθαν στην Ελλάδα. Οι ξένοι βλέπουν μακροπρόθεσμες προοπτικές δημιουργίας υπεραξιών». 

Όσον αφορά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η σύγχρονη διπλωματία του 21ου αιώνα πρέπει να έχει και οικονομική διάσταση. 

«Η συνολική αλλαγή της εικόνας περνάει μέσα από μια αλλαγή αντίληψης για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε βέβαια ότι η εξωτερική πολιτική συνιστά έναν μόνο κρίκο της αλυσίδας αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. 

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, απαρίθμησε τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου, οι οποίοι αφορούν: 

  • την αύξηση των εξαγωγών 
  • την αύξηση των ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων 
  • τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού 

Μόνο στο α’ επτάμηνο του 2021, όπως υπενθύμισε, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%. Αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή (μια κι αυτά επηρεάζουν σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία), η αύξηση παραμένει υψηλή, στο 18,1%. Τέλος, αν ανατρέξουμε στις προ πανδημίας εξαγωγές του αντίστοιχου επταμήνου 2019, τα νούμερα παραμένουν υψηλά, στο 10,27% και 19,95% αντίστοιχα. 

Την ίδια ώρα, μόνο στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019. 

Από την πλευρά του, το Enterprise Greece δέχτηκε 208 αιτήματα για επενδύσεις την τελευταία διετία –με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο.  Οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων και προώθησε 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. 

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 3.335 θέσεων εργασίας, επενδυτικών συμφωνιών εμβληματικού χαρακτήρα, όπως η πρώτη επένδυση παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στη χώρα μας, σύγχρονων τουριστικών έργων και του smart and sustainable project της Αστυπάλαιας 

«Πρόσφατα, περιήλθε στα χέρια μου, η Ετήσια Έκθεση για την Εικόνα της Ελλάδας στα Διεθνή Μέσα που βασίστηκε σε 10,800 δημοσιεύματα των 50 μεγαλύτερων διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ. Το κυριότερο συμπέρασμα  είναι ότι “υπήρξε σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα μας, καταγράφοντας για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και αρνητικής δημοσιότητας, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων”» επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης. 

Συμπληρωματικά, σύμφωνα με την μεγάλη πρόσφατη έρευνα «Attractiveness Survey» της ΕΥ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους Ευρωπαϊκούς Επενδυτικούς Προορισμούς. Το 62% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 75% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. 

Σε λίγες εβδομάδες, κατέληξε ο υφυπουργός, θα παρουσιάσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε έναν νέο Οργανισμό με σύγχρονα προϊόντα απαραίτητα για τον Έλληνα εξαγωγέα.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News