Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 16:28
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών 

Με πρόσθετους φόρους κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών 

Η διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης με τους υφιστάμενους συντελεστές οδηγεί σε αύξηση των επιβαρύνσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία αυξήθηκε από τον Ιανουάριο του 2022. Δηλαδή, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογουμένων, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών μπορεί να τους οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην «Κ», στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξάνονται κατά 40%. Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%. 

Ενδεικτικά κινδυνεύουν να «πέσουν» στα τεκμήρια οι κάτοικοι του 3ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, με την τιμή ζώνης από τα 2.300 ευρώ ανά τ.μ. να ανεβαίνει στα 3.200 ευρώ ανά τ.μ. (που περιλαμβάνει τις περιοχές Αστεροσκοπείο, Πετράλωνα, Μεταξουργείο και Θησείο), οι κάτοικοι του 1ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή του ιστορικού κέντρου της πόλης, και οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου.Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη και τη Μύκονο η ανώτατη τιμή ζώνης πλέον περνάει το όριο των 5.000 ευρώ και όσοι δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια θα πληρώσουν επιπλέον φόρους.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα «τεκμήρια», η διαφορά φορολογείται κατά περίπτωση ως εισόδημα από μισθωτή εργασία ή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ. Επίσης, το τεκμαρτό εισόδημα επιβαρύνεται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν 2.032.887 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ και αυξημένοι φόροι εισοδήματος. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες, το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως: 

  • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων με 40 ευρώ το τ.μ.
  • Από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.
  • Από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.
  • Από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ.
  • Από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ.

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ωστόσο, για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40%, και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ. κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία, τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. 

Για παράδειγμα, για διαμέρισμα 80 τ.μ. όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται στα 3.200 ευρώ. Εφόσον η ίδια κατοικία έχει υψηλότερη τιμή ζώνης (άνω των 2.800 ευρώ το τ.μ.), το τεκμήριο αυξάνεται στα 4.480 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 40%. Στην περίπτωση που δεν μπορεί το τεκμήριο να καλυφθεί καταβάλλεται φόρος επ’ αυτού. Σημειώνεται ότι για όλα τα περιουσιακά στοιχεία (όπως το αυτοκίνητο για παράδειγμα) επιβάλλεται τεκμήριο διαβίωσης. Μάλιστα, όλα αυτά προσαυξάνονται με το ποσό των 3.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο ή 5.000 ευρώ για τους έγγαμους. 

Για διαμέρισμα 150 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 5.000 ευρώ το τ.μ. σήμερα το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται στα 12.740 ευρώ, ενώ για τη μονοκατοικία στα 15.288 ευρώ. Εφόσον η τιμή ζώνης μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ξεπεράσει το όριο των 5.000 ευρώ, το τεκμήριο αυξάνεται στα 15.740 ευρώ για το διαμέρισμα και στα 18.564 ευρώ για τη μονοκατοικία. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση ανέρχεται στο 23,5%, ενώ στη δεύτερη στο 21,4%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτεται σε αυτή τη φάση να τροποποιήσει τα τεκμήρια, διατηρώντας τα στα ίδια επίπεδα. 

Για τις ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες, το τεκμήριο ορίζεται στο 50% του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας μαζί με τον βοηθητικό χώρο της. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά του τεκμηρίου τόσο για την κύρια όσο και για τη δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. 

Εξαιρούνται τα κενά 

Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το παραπάνω διάστημα. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Τα παιδιά που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων αλλά και όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία διαμένουν. 

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές μειώνεται και σε ποιες αυξάνεται

ΕΝΦΙΑ: Το νέο τοπίο – Τι λέει η αγορά

ΕΝΦΙΑ: Πόσο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό η μείωση του φόρου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News