Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 18:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν το εισόδημα

Εκδήλωση του ΙΟΒΕ εις τη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου

Κ. Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν το εισόδημα

Να αρχίσει να εξετάζει το ζήτημα της πραγματικής στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων κάλεσε την ελληνική επιχειρηματικότητα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εις τη μνήμη του ιδρυτή του Ομίλου Τιτάν, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου. 

«Το κράτος, αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Έχει μειώσει τους φόρους, έχει ενισχύσει τη ρευστότητα, έχει εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Για να προσθέσει: «Έχει έρθει η ώρα η επιχειρηματικότητα να δει ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές». 

Διαβάστε επίσης: Real Estate: «Βουτιά» των τιμών στην Ελλάδα από το 2010 – Ποια χώρα είδε «έκρηξη» 142%

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κοινωνικού διαλόγου. «Όλοι έχουν ωριμάσει, και οι κοινωνικοί εταίροι και η εργοδοσία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας». 

Όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι η δεκαετία του θριάμβου.  

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, επίτιμου προέδρου του ΙΟΒΕ. «Για να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, θα πρέπει αυτός να στηρίζεται στην παραδοχή του ορθού λόγου. Αυτό ήταν που έκανε τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο τόσο επίκαιρο» επεσήμανε , κατά την παρέμβασή του. 

Κ. Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν το εισόδημα-1

Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι ως κυβέρνηση έχουμε υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση για τις δημόσιες πολιτικές, ενώ υπενθύμισε ότι το ΙΟΒΕ μάς έχει συμβουλεύσει σε μια σειρά τέτοιων πρωτοβουλιών. 

«Ο Παπαλεξόπουλος ήταν μπροστά από την εποχή του, ήταν πάνω από τα πάθη της εποχής, είχε μια ολιστική άποψη για την επιχειρηματικότητα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, στο ίδιο μήκος κύματος. 

Διαβάστε επίσης: Φ. Καραβίας: Περιμένουμε την υψηλότερη ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’60

Για να καταλήξει: Ακολουθούσε τις εξελίξεις, πίστευε ότι ο χρόνος δεν μπορεί να μας περιμένει κι αυτό ήταν που επέτρεψε στην επιχείρηση του να προσαρμοστεί. Αν σήμερα ζούσε, θα έψαχνε τρόπο να παράξει όσο το δυνατόν πιο πράσινο τσιμέντο. 

«Η Ελλάδα κέντρο της ΝΑ Ευρώπης»

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αρκεί να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. 

Ειδική μνεία έκανε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως ο αυθορμητισμός και η out-of-box σκέψη, κάτι το οποίο δεν έχουν τόσο πολύ στην κεντρική Ευρώπη. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στον κ. Παπαλεξόπουλο, παρέπεμψε στην άποψή του ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε καλά για να κάνουμε κάτι, αλλά αυτό να ξεκινήσει από αύριο, όχι μετά από πέντε χρόνια». 

«Ήταν ένα στοιχείο της προσωπικότητας του και προσπαθούσε να το εμποτίσει στους υπόλοιπους» συνέχισε, ενώ υπενθύμισε ότι ήταν υπέρ της Ευρώπης και υπέρ μιας ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News