BUSINESS & FINANCE

Δάνεια ύψους 9 δισ. παραμένουν σε καθεστώς προστασίας 

Δάνεια ύψους 9 δισ. παραμένουν σε καθεστώς προστασίας 

Σε καθεστώς προστασίας παραμένουν δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν υπαχθεί σε κρατικά προγράμματα στήριξης, όπως τα «Γέφυρα 1 και 2» ή σε κάποιο πρόγραμμα σταδιακής καταβολής της δόσης, όπως τα step up προϊόντα που έχουν εφαρμόσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και μελετών της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τη ρευστότητα. Ο ίδιος επισήμανε «την πιθανότητα ένα μέρος των δανείων αυτών να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία».

Από πλευράς τραπεζών οι εκτιμήσεις περιορίζουν τα «κόκκινα» δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στα 3 δισ. ευρώ περίπου. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται εν μέρει στην στήριξη μέσω των προγραμμάτων επιδότησης δόσεων. Τα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2» έχουν βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της πανδημικής κρίσης, καθώς και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει στο «Γέφυρα 1»: 352 εκατ. ευρώ για δάνεια

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει προγράμματα σταδιακής μετάβασης στο καθεστώς της πλήρους δόσης (step up) που πλήρωναν οι δανειολήπτες πριν από την κρίση, μέρος των οποίων βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2021.

Το κυριότερο «όχημα» της κρατικής στήριξης, που είναι ακόμη σε ισχύ, είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που καλύπτει 115.447 δάνεια και 73.704 δικαιούχους που επλήγησαν από την κρίση και έχουν οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους. Μετά από την παράταση που δόθηκε το πρόγραμμα επεκτείνει την κάλυψη για 12 μήνες και η προστασία ανάλογα με το πότε εντάχθηκε ο δανειολήπτης στο μέτρο θα λήξει στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. 

Το ίδιο διάστημα πρόκειται να λήξει και η επιδότηση των δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο αφορά περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, έχοντας εμφανίσει μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 20%.

Διαβάστε ακόμη: Χρ. Σταϊκούρας προς τράπεζες για ρευστότητα: «Ναι μεν, αλλά»

Η επιδότηση στο πλαίσιο του «Γέφυρα 1», αν και μικρότερη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, αποτελεί σημαντική στήριξη, καθώς ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης, ενώ για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, που όμως έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση περιορίζεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Το μέτρο έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, αποτρέποντας πλειστηριασμούς από δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. 

Στο «δίχτυ» στήριξης περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 34.000 δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 2020 και το 2021, συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό αθέτησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News