ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο «Γέφυρα 1»: 352 εκατ. ευρώ για δάνεια

Τι αλλάζει στο «Γέφυρα 1»: 352 εκατ. ευρώ για δάνεια

Περίπου 86.000 δικαιούχοι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ Ι & ΙΙ» καθώς ήταν πληττόμενοι λόγω κορονοϊού  και έχουν λάβει στο σύνολο τους 352 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών ανοίγει περισσότερο την «ομπρέλα» προστασίας για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1. 

Ποιοι δικαιούνται την επέκταση του προγράμματος 

Τρίμηνη επέκταση προβλέπεται για υφιστάμενους δικαιούχους οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Το κράτος επιδοτεί μέρος της δόσης του δανείου (τόσο τους τόκους όσο και κεφάλαιο), ενώ ο δανειολήπτης καλείται να πληρώσει το υπόλοιπο της δόσης μετά και την κρατική επιδότηση.

Πώς αλλάζουν τα ποσοστά επιδότησης 

Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων που έχουν «πράσινα» (ενήμερα δάνεια), ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. 

Για τα κόκκινα δάνεια (καθυστέρηση άνω μεγαλύτερη των 90 ημερών) και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης για τους ήδη δικαιούχους 

Μετά τη λήξη της επιδότησης, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει υποχρεωτικά ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση.

Παράλληλα, όσον αφορά το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», , μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου 2021 έχουν διορία  οι επιχειρήσεις

που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια να λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

Τέλος στις αλλαγές που πορωθεί η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών αυξάνει το ποσό της ληξοπροθεσμίας βάσει της οποίας ο δανειολήπτης «καίγεται»  και χάνει την επιδότηση του προγράμματος. Ο δανειολήπτης πλέον έχει την δυνατότητα να μην πληρώσει δύο δόσεις και να μην χάσει τη κρατική επιδότηση. Υπενθυμίζεται πως το ποσό αυτό, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1 ήταν στα 150 ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News