BUSINESS & FINANCE

Γκίκας Χαρδούβελης: Πόσο κοντά είναι οι τράπεζες σε νέες αναβαθμίσεις

Η επιστροφή στην επενδυτική διαβάθμιση θα φέρει βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας

Γκίκας Χαρδούβελης: Πόσο κοντά είναι οι τράπεζες σε νέες αναβαθμίσεις

«Η πρόοδος στα κόκκινα δάνεια, η αφθονία ρευστότητας και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών. Αλλά για να μπορέσουν οι τράπεζες να φτάσουν την επενδυτική διαβάθμιση απαιτείται και η αναβάθμιση του Δημοσίου κατά 1 έως 3 βαθμίδες, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης», τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», εξήγησε ότι η επιτυχία επενδυτικής διαβάθμισης θα συνεπάγεται για τις τράπεζες περαιτέρω μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου στα επιτόκια χρηματοδότησής τους, καθώς και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Συγχρόνως, θα τις βάλει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, μαζί με όλη την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ο πληθωρισμός και η εφοδιαστική αλυσίδα

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα τόσο των αναταράξεων στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πανδημίας όσο και της απότομης αύξησης της διεθνούς ζήτησης, αφού όλες οι οικονομίες ανακάμπτουν ταυτόχρονα. «Ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας, οι υψηλές τιμές πιθανόν να έχουν και χρονική διάρκεια. Όμως, παρά την υποβόσκουσα αβεβαιότητα, η έως σήμερα συνετή και ρεαλιστική συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών αποπνέει αίσθηση σιγουριάς και αισιοδοξίας για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Έτοιμοι δηλώνουν οι CEOs των τραπεζών

Ο ίδιος κλήθηκε να εντοπίσει τις διαφορές του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα σε σχέση με τα χρηματοδοτικά πακέτα του παρελθόντος: «Πρώτον, οι πόροι που τίθενται στη διάθεσή μας μέχρι και το 2026-2027 είναι δυνητικά τριπλάσιοι σε ετήσια βάση σε σχέση με την προηγουμένη 20ετία και μάλιστα έχουν στο μεγαλύτερο τμήμα τους έναν συγκεκριμένο στρατηγικό – επενδυτικό προσανατολισμό. Δεύτερον, λόγω προηγούμενης κρίσης, σήμερα είμαστε πολύ πιο ώριμοι σε σχέση με το παρελθόν για να αποτιμήσουμε την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται καθώς και το κόστος απώλειάς της. Τρίτον, η διοχέτευση των πόρων γίνεται βάσει συγκεκριμένων ελέγχων βιωσιμότητας, με όρους αγοράς, με συγκεκριμένη στόχευση και χαρακτηριστικά και με προσδιορισμένες αρχές πιστοποίησης, ελέγχου και διακυβέρνησης. Και τέταρτον, η δεκαετής κρίση έφερε αποεπένδυση στη χώρα, με συνέπεια οι μελλοντικές επενδύσεις να έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό, αναπτυξιακό αποτέλεσμα».

Η τοποθέτηση του Δημοσίου στις τράπεζες

Ερωτηθείς αναφορικά με τον στόχο της κυβέρνησης για αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και από την Εθνική, όπου έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή με ποσοστό 40%, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας παρατήρησε ότι για την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούνται οι χρηστοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ασχέτως αν οι μέτοχοι είναι το Δημόσιο ή ιδιώτες, μεγαλομέτοχοι όπως μεγάλα ταμεία του εξωτερικού ή Έλληνες μικρομέτοχοι: «Η Εθνική ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες αυτούς και έχει επανειλημμένως εισπράξει τα εύσημα από τον επόπτη και τους αξιολογικούς οίκους. Για παράδειγμα, ανακηρύσσεται από την Capital Finance International για πέντε συναπτά έτη από το 2017 έως και το 2021 ως η εταιρεία με την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Έτσι, πιστεύω ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της, ούτε μακροπρόθεσμα τη μετοχή της. Κατά συνέπεια και η χρονική στιγμή μεταφοράς τμήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον μεγαλομέτοχο σε ιδιώτες μετόχους αποκτά δευτερεύουσα σημασία ή και μηδαμινή».

Ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι αντικείμενα αγοραπωλησίας από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, PEPP. Όπως είπε, «οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ, όσο και η εκφρασμένη αντίληψη των αξιολογικών οίκων και της αγοράς δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί μια πολύ σταδιακή προσέγγιση περιορισμού της σημερινής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, η οποία δεν θα δημιουργήσει αναταράξεις αναφορικά με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η κρίση ήδη έφερε σημαντική συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, αφoύ οι σημερινές τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν πλέον το 95% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, παρατηρώντας ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στη χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Έπεσαν οι υπογραφές για το Frontier

«Φυσικά, η ήδη μεγάλη συγκέντρωση δεν αποκλείει μια ακόμα μεγαλύτερη, αλλά μια τέτοια πιθανότητα φαίνεται να συρρικνώνεται δραστικά. Και αυτό επειδή μπαίνουμε σε εποχή οικονομικής μεγέθυνσης και όσο η ανάπτυξη διαχέεται προς όλους τους τομείς της οικονομίας, τόσο μεγαλώνει η περίμετρος των οικονομικών μονάδων, που και θέλουν και μπορούν να προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, επιζητώντας αναβαθμισμένες και σύνθετες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, στο επόμενο χρονικό διάστημα το πεδίο δυνητικής προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα μεγεθύνεται, δημιουργώντας ζωτικό χώρο επέκτασης για όσες τράπεζες παραμένουν ανταγωνιστικές, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω συγκέντρωσης», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News