Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 10:23
BUSINESS & FINANCE

Μέσα στο μυαλό της απατεώνισσας: Το μυστικό σχέδιο της Ελίζαμπεθ Χολμς να γίνει ο Στιβ Τζομπς

Τι βγάζουν στο φως τα σημειώματα που έγραφε η ιδρύτρια της Theranos στον εαυτό της

Μέσα στο μυαλό της απατεώνισσας: Το μυστικό σχέδιο της Ελίζαμπεθ Χολμς να γίνει ο Στιβ Τζομπς

Την εποχή που η Theranos εμφανιζόταν ως η εταιρεία που θα έφερνε την επανάσταση στη βιομηχανία της υγείας, μετατρέποντας τις διαγνωστικές εξετάσεις σε μία απλή και φθηνή υπόθεση, που απαιτεί μόνο μία σταγόνα αίματος, τα δημοσιεύματα παρουσίαζαν την ιδρύτριά της, Ελίζαμπεθ Χολμς, σαν έναν θηλυκό Στιβ Τζομπς. 

Όπως αποδεικνύουν τα προσωπικά σημειώματα στα οποία η Χολμς έγραφε σκόρπιες σκέψεις της προς τον εαυτό της, οι παρομοιάσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, αλλά το αποτέλεσμα ενός καλά μελετημένου σχεδίου της. 

«Becoming steve jobs», γράφει ένα σημείωμα της 2ας Απριλίου του 2015 το οποίο περιήλθε στα χέρια των δημοσιογράφων του CNBC. 

Διαβάστε επίσης: Η μεγαλομανία της Ελίζαμπεθ Χολμς στο φως: Τι δείχνουν τα μηνύματα από το κινητό της

Την εποχή εκείνη, η Χολμς εμφανιζόταν δημοσίως φορώντας την «στολή» του θρυλικού ιδρυτή της Apple, δηλαδή το χαρακτηριστικό του μαύρο ζιβάγκο. Δεν έκρυβε, άλλωστε, ότι ο Τζομπς ήταν το είδωλό της. Μάλιστα, πρώην υπάλληλος της Theranos είπε στο CNBC ότι η Χολμς είχε μία φωτογραφία του σε κορνίζα στο γραφείο της. 

Πέντε μήνες αφότου έγραψε αυτό το σημείωμα προς τον εαυτό της, φαίνεται ότι το σχέδιό της έφερε αποτελέσματα. Το περιοδικό Inc. την φιλοξενούσε στο πρωτοσέλιδό του υπό τον τίτλο «Ο επόμενος Στιβ Τζομπς». «Είναι πολύ δύσκολο να μην δεις τον Στιβ Τζομπς μέσα στην Ελίζαμπεθ Χολμς», έγραφε το άρθρο. 

Όπως ο Τζομπς, η Χολμς είχε παρατήσει το πανεπιστήμιο. Άφησε το Στάνφορντ στα 19 της, για να ιδρύσει την Theranos. 

Διαβάστε επίσης: Η δίκη για το σκάνδαλο του αίματος: Πώς προσπαθούν οι δικηγόροι της να σώσουν την Ελίζαμπεθ Χολμς

Όμως, η λατρεία των media μαζί της δεν κράτησε πολύ. Τον Οκτώβριο του 2015, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Τζον Καρεϊρού, αποκάλυψε ότι η δήθεν επαναστατική τεχνολογία της Theranos που υποτίθεται ότι έκανε τις εξετάσεις με μία σταγόνα αίματος,  ήταν ένα ψέμα. 

Πώς αντέδρασε η Χολμς στις αποκαλύψεις; Τα σημειώματα δείχνουν τη στρατηγική που σκόπευε να ακολουθήσει: 

«Σημείο προς σημείο άρνηση των δηλώσεων» 

«Ατρόμητα διαφανής – δεν έχω τίποτα να κρύψω». 

Άλλο σημείωμα την ίδια ημέρα έγραφε: 

«Δήλωση δ.σ. – ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες από το δ.σ. – δηλώσεις – χωρίς ανεξάρτητη άποψη – μη σοφό δ.σ. – είσοδος – χωρίς κρίση». 

«Στρατηγικό λάθος – WSJ – εντύπωση –  μάχη – αριθμός κατηγοριών – έγινε». 

Σε ένα σημείωμα που φαίνεται να είναι η απάντηση την οποία σχεδίαζε μέσα στο κεφάλι της η Χολμς απέναντι στην έρευνα της Wall Street Journal, γράφει: 

«Αδύναμες κατηγορίες – υιοθετεί τα πάντα – έγινε –  εάν αληθεύει – δημιουργία αμφιβολιών – θέλω – να το κοιτάξει το δ.σ. –  δεν βρίσκει τίποτα – το κοίταξε – δεν το έχει κοιτάξει ανεξάρτητα». 

«Δεν έχει αντιμετωπιστεί – δεν κλονίζει την εμπιστοσύνη μου – την επιχειρηματική μου κρίση – δεν υπάρχει λόγος – η ανακοίνωση αυτή – θα γνωρίζουμε σε έναν μήνα από τώρα – η επιχειρηματική κρίση ήταν σωστή τον καιρό εκείνο –  ποτέ δεν είναι σίγουρο». 

«Βγάλε ανακοίνωση. Πίστη». 

Η δίκη της Χολμς συνεχίζεται, καθώς η ιδρύτρια της Theranos όπως και ο πρώην σύντροφός της και Νο2 της εταιρείας, Σάνι Μπαλουάνι, κατηγορούνται για απάτη σε βάρος των επενδυτών και των ασθενών. Εάν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. 

Μέρος της υπερασπιστικής γραμμής της Χολμς θέλει την κατηγορούμενη να έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον Μπαλουάνι, ο οποίος ήλεγχε τα πάντα στη ζωή της. 

Πάντως, σημειώματά της από τον Απρίλιο του 2015 δείχνουν την πρόθεσή της να «θολώσει τα νερά» γύρω από την τεχνολογία. 

Όταν ετοιμαζόταν για μία παρουσίαση, έγραφε: 

«νομοθετική επιτυχία στην Αριζόνα – ξεκίνησα – όραμα – να αλλάξω τον κόσμο. Πρόσβαση στην υγεία. Μείωση του κόστους. Αύξηση της αποδοτικότητας. Ελάχιστος πόνος». 

«Θόλωσέ τα – εάν δεν καταλαβαίνουν – θέλουν διευκρινίσεις – σταμάτα – ερεύνησε – σημειώθηκε – ίσως να το κάνω». 

Όμως, μέσα της φοβόταν ότι η απάτη της θα αποκαλυφθεί. 

«Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι βρήκαν τον mado. Όχι εσένα», γράφει σε ένα σημείωμα, με τον Καρεϊρού να πιστεύει ότι αναφέρεται στον μεγαλοαπατεώνα της Wall Street, Μπέρνι Μέιντοφ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News