Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 17:38
BUSINESS & FINANCE

Harry Markopolos: Ο άνθρωπος που «ξεσκέπασε» τον Bernie Madoff

Ο Ελληνοαμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων προειδοποιούσε για χρόνια για την απάτη του Bernie Madoff, αλλά κανείς δεν τον άκουγε

Harry Markopolos: Ο άνθρωπος που «ξεσκέπασε» τον Bernie Madoff

Σε μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης, ο διαχειριστής κεφαλαίων Harry Markopolos ζούσε τρέμοντας για τη ζωή του. Για τρία ολόκληρα χρόνια κουβαλούσε ένα ρεβόλβερ Smith & Wesson, ήλεγχε το αυτοκίνητό του βόμβες και απέφευγε να περνά πεζός από σκοτεινούς δρόμους. Αν και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «φυτό», είναι ο άνθρωπος που ξεσκέπασε το μεγαλύτερο απατεώνα στην ιστορία της Wall Street.

Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της Georgia και του Louis, δύο Ελληνοαμερικανών εστιατόρων, ο Markopolos είχε προειδοποιεί πολλές φορές για την «πυραμίδα» του Bernard Madoff, στην οποία έκαναν φτερά δεκάδες δισ. δολάρια από τα χρήματα των πελατών του. Για χρόνια, κανείς δεν τον άκουγε, μέχρι που ο πύργος από τραπουλόχαρτα που είχε χτίσει ο Madoff κατέρρευσε, στα τέλη του 2008.

Ο Markopolos, που είχε πάθει εμμονή με τον Madoff, άρχισε να φοβάται για τη ζωή του. «Σκεφτείτε το. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κατέστρεψε οικονομικά χιλιάδες οικογένειες», έλεγε όταν όλα είχαν πια τελειώσει στον Guardian. Όμως, δεν φοβόταν μόνο το Madoff, αλλά και όσους διαχειρίζονταν τα funds που έστρεφαν χρήματα στην απάτη του. «Εάν εκείνος δεν είχε λόγο να με σκοτώσει, σκεφτείτε αυτά τα funds. Τι θα γινόταν με το επίπεδο ζωής τους; Όλοι τους θα καταστρέφονταν οικονομικά, θα δέχονταν μηνύσεις και τελικά κάποιοι θα πήγαιναν στη φυλακή. Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να προστατεύσει το επίπεδο ζωής του;».

Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν ο Markopolos, ένας ειδικός της ποσοτικής ανάλυσης με πηγαίο ένστικτο στα οικονομικά θέματα και στα πολυσύνθετα παράγωγα, υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε κατά με την Madoff Investment Securities. Ο εργοδότης του, στην Rampart Investment Management του ζητούσε να επιτύχει αποδόσεις ανάλογες με εκείνες που παρουσίαζε ο Madoff. Για μήνες προσπαθούσε να καταλάβει πως ο απατεώνας μεγαλοχρηματιστής κατάφερνε να κερδίζει 1-2% κάθε μήνα, σχεδόν ανεξαιρέτως.

Προσπάθησε να αντιγράψει την επενδυτική στρατηγική που στα γράμματα προς τους πελάτες του ισχυριζόταν ότι χρησιμοποιούσε ο Madoff, όμως, ο Markopolos κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όχι μόνο ήταν αδύνατο να επιτύχει τις αποδόσεις που εμφάνιζε ο Madoff, αλλά και για να το κάνει, θα έπρεπε να «παίξει» με περισσότερα options από αυτά που διαπραγματεύονταν σε ολόκληρο το Chicago Board Options Exchange. Και όμως, σε αυτό το χρηματιστήριο παραγώγων, κανείς δεν είχε ποτέ πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή για λογαριασμό της εταιρείας του Madoff.

Από το 2001, ο Markopolos είχε απευθυνθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ήρθε σε επαφή με πολιτικούς και ζήτησε από δημοσιογράφους να γράψουν για τον Madoff. Μάλιστα, το 2005 παρουσίασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έναν λεπτομερή φάκελο με τον τίτλο «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι μια απάτη». Αλλά γιατί κανείς δεν του έδωσε σημασία;

Ο Markopolos έχει κατηγορήσει το προσωπικό της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανικανότητα. Όμως, παραδέχθηκε ότι με δεδομένο το μέγεθος της εταιρείας του Madoff, απλά ήταν αδιανόητο να επρόκειτο για απάτη.

Βέβαια, ίσως να έφταιξε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Markopolos είναι λίγο εκκεντρικός. Πολλοί πίστεψαν ότι η εμμονή του με τον Madoff είχε στόχο την προσωπική του προβολή. Η Wall Street Journal τον χαρακτήρισε ως «λίγο τρελό».

Ο ίδιος, το παραδέχεται. «Σίγουρα, είμαι λίγο εκκεντρικός», είχε πει στον Guardian. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι για ένα διάστημα, φύλαγε στο σπίτι του μια αντιασφυξιογόνο μάσκα, καθώς φοβόταν ότι οι ερευνητές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα εισέβαλαν με δακρυγόνα.

Το 2010 έγραψε το βιβλίο «No One Would Listen: A True Financial Thriller». Ο σημερινός θάνατος του Madoff στη φυλακή, έγραψε τον επίλογο σε αυτή την ιστορία. 

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News