Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 16:57
BUSINESS & FINANCE

«Θα χορέψω στον τάφο του Bernie Madoff»

Για τα θύματα του μεγαλύτερου απατεώνα στην ιστορία της Wall Street, η τραγωδία συνεχίζεται

«Θα χορέψω στον τάφο του Bernie Madoff»

Σύμφωνα με την ποινή των 150 χρόνων που του επιβλήθηκε για τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών, ο Bernie Madoff θα έπρεπε να αποφυλακιστεί το… 2139. Τον πρόλαβε όμως ο θάνατος, αφού χθες άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο των φυλακών της Β. Καρολίνας όπου κρατούνταν, σε ηλικία 82 ετών.

Για κάποια από τα θύματά του, που ακόμα περιμένουν να ανακτήσουν το μερίδιό τους από τα 20 δισ. δολάρια που εξαφανίστηκαν με τη σύλληψή του το 2008, ο θάνατός του δεν αλλάζει και πολλά.

Η προσπάθεια ανάκτησης των χρημάτων, που συνεχίζεται ακόμα, τουλάχιστον μία δεκαετία μετά, έχει υπάρξει εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού έχει αποδώσει περίπου 75 σεντς για κάθε χαμένο δολάριο. Όμως αυτό δεν αποτελεί παρηγοριά για πολλά από τα θύματα του Madoff, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται και τις ζωές τους να ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Άλλωστε κανείς τους δεν θα δει ούτε σεντ από τα 45 δισ. δολάρια σε ψεύτικα κέρδη, τα οποία ο Madoff τους είχε πείσει ότι τους περιμένουν ασφαλή σε λογαριασμούς, για τα γεράματά τους.

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που υποφέρουν ουσιαστικά από αυτά που έκανε», λέει στο Bloomberg ο 82χρονος Burt Meerow. «Η τραγωδία συνεχίζεται. Εκείνος όχι», παρατηρεί, χωρίς να θέλει να αποκαλύψει πόσα χρήματα έχασε.

«Λυπάμαι που πέθανε, γιατί εύχομαι να βασανιζόταν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή και εύχομαι να βρισκόταν σε απομόνωση», λέει η Alexandra Penney, μία καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη που έγραψε το βιβλίο «The Bag Lady Papers», για το πώς έχασε τις οικονομίες της. «Αλλά τώρα που πέθανε, θα χορέψω στον τάφο του».

Ο 67χρονος επενδυτής ακινήτων Richard B. Shapiro, που έχασε επταψήφιο ποσό, αποκαλεί τον Madoff ψυχοπαθή και ομολογεί ότι ποτέ δεν ξέχασε το σοκ που έπαθε όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψή του. Θυμάται την αποκάλυψη της απάτης όπως άλλοι θυμούνται τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή τη δολοφονία του προέδρου Kennedy. «Ελπίζω να σαπίσει στην κόλαση», λέει. «Γλίτωσε εύκολα και δεν έχω καμία συμπόνια για εκείνον ή για την οικογένειά του».

Η οικογένειά του έζησε τις δικές της τραγωδίες μετά την αποκάλυψη της απάτης. Ο μεγαλύτερος γιος του Madoff, Mark, αυτοκτόνησε το 2010, ακριβώς στη δεύτερη επέτειο της σύλληψης του πατέρα του. Ο μικρότερος γιος του, Andrew, πέθανε από καρκίνο το 2014. Η σύζυγός του Ruth, ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Κονέκτικατ, αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πολυτελές σπίτι τους στο Upper East Side του Μανχάταν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News