Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 16:35
BUSINESS & FINANCE

Bernie Madoff: Πέθανε στη φυλακή ο υπεύθυνος της απάτης των 65 δισ. δολαρίων

Έστησε μία «πυραμίδα» στην οποία χιλιάδες επενδυτές που τον εμπιστεύτηκαν έχασαν 65 δισ. δολάρια

Bernie Madoff: Πέθανε στη φυλακή ο υπεύθυνος της απάτης των 65 δισ. δολαρίων

Ο Bernie Madoff, ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην αμερικανική ιστορία, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο πρώην χρηματιστής, που έστησε μία «πυραμίδα» στην οποία χιλιάδες επενδυτές που τον εμπιστεύτηκαν έχασαν 65 δισ. δολάρια, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 150 ετών. Βρισκόταν σε νοσοκομείο των φυλακών του Μπάτνερ της Β. Καρολίνας, καθώς σύμφωνα με το δικηγόρο του, έπασχε από καρκίνο του νεφρού σε τελικό στάδιο.

O Madoff δήλωσε ένοχος το 2009 σε μία απάτη που όπως αποδείχθηκε, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μετρούσε έως και 37.000 θύματα σε 136 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα). Ο άλλοτε περιζήτητος χρηματιστής αποκαλύφθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, όταν τον παρέδωσε στην αστυνομία ο ένας από τους γιους του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η απάτη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το χρηματιστήριο επηρεάστηκε αρνητικά από την ύφεση και τον Πόλεμο στον Κόλπο. «Νόμιζα ότι θα ήταν μόνο ένα βραχυπρόθεσμο trade που θα καλυπτόταν μόλις η αγορά βελτιωνόταν. Τα υπόλοιπα είναι η τραγική ιστορία του πώς δεν μπόρεσα ποτέ να ανακάμψω», είχε γράψει το 2013 σε ένα email του προς το CNBC, μέσα από τη φυλακή.

Στην πραγματικότητα, ο Madoff δεν πραγματοποίησε ούτε ένα trade για λογαριασμό των πελατών του για ολόκληρα χρόνια. Αυτό που έκανε ήταν απλά να καταθέτει τα χρήματα των πελατών του σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Chase και να χρησιμοποιεί τα χρήματα των νέων πελατών για να αποπληρώνει τους πιο παλιούς. Πρόκειται για τον κλασικό ορισμό της «πυραμίδας».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη, σε μία εποχή που αυτή είχε ήδη κλονιστεί από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Τον Ιούνιο του 2020, δικαστής απέρριψε το αίτημα της αποφυλάκισής του για λόγους υγείας, λέγοντας ότι ο Madoff είχε διαπράξει «ένα από τα πιο απαίσια οικονομικά εγκλήματα όλων των εποχών», εξαιτίας του οποίου «πολλοί άνθρωποι ακόμα υποφέρουν».

Μετά την αποκάλυψη της απάτης, ο Madoff έχασε και τους δύο γιους του, οι οποίοι δούλευαν στην εταιρεία, αλλά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν γνώριζαν το παραμικρό. Ο μεγαλύτερος γιος του, Mark, αυτοκτόνησε το 2010, δύο χρόνια ακριβώς από την ημέρα της σύλληψης του πατέρα του, καθώς δεν άντεξε να ζει με τις υποψίες του κόσμου για τη συνενοχή του. Ήταν 46 ετών και έγινε το τρίτο άτομο που αυτοκτόνησε εξαιτίας της απάτης του Madoff.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αδερφός του Andrew πέθανε από λέμφωμα, σε ηλικία 48 ετών.

Η μητέρα τους, Ruth Madoff, που ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα ότι δεν γνώριζε για την απάτη, λέγεται ότι ζει στο Κονέκτικατ, πολύ μακριά από τη χλιδή στην οποία είχε συνηθίσει τα χρόνια της παντοδυναμίας του συζύγου της.

Το χρονικό

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Bernie Madoff αποτελούσε μία πανίσχυρη προσωπικότητα της Wall Street, αφού είχε ιδρύσει τη χρηματιστηριακή του εταιρεία σε ηλικία 22 ετών και είχε διατελέσει και πρόεδρος του χρηματιστηρίου Nasdaq το 1990.

Όμως το κραχ του 2008 έμελλε να αποκαλύψει την απάτη του. Με την πτώση του χρηματιστηρίου, η εταιρεία του κατακλύσθηκε από αιτήματα πελατών που ήθελαν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους. Το μυστικό του δεν μπορούσε να κρατηθεί πια.

Έτσι, ο Madoff ομολόγησε την απάτη στους δύο γιους τους, Mark και Andrew, στις 10 Δεκεμβρίου του 2008. Εκείνος ήλπιζε να κερδίσει λίγο χρόνο, για να μοιράσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε μπόνους στους υπαλλήλους και μετά να κλείσει την εταιρεία. Όμως οι γιοι του διαφώνησαν και ειδοποίησαν τις αρχές.

Μία ημέρα αργότερα, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας στο Μανχάταν.

Στις 12 Μαρτίου του 2009, ο Madoff δήλωσε ένοχος σε 11 κατηγορίες και παραδέχθηκε τη μεγαλύτερη απάτη τύπου «Ponzi» στην ιστορία. Καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης και αποζημίωση 170 δισ. δολαρίων.

Ο Irving Picard ανέλαβε να ανακτήσει όσα χρήματα μπορούσε για λογαριασμό των θυμάτων. Έως και τα μέσα του 2020, είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 14 δισ. δολάρια ή σχεδόν 75 σεντς για κάθε ένα δολάριο που είχαν επενδύσει οι πελάτες του Madoff, δηλαδή πολύ περισσότερα από αυτά που συνήθως ανακτώνται σε παρόμοιες απάτες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News