Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 12:41
BUSINESS & FINANCE

Η δίκη για το σκάνδαλο του αίματος: Πώς προσπαθούν οι δικηγόροι της να σώσουν την Ελίζαμπεθ Χολμς

Η δίκη για το σκάνδαλο του αίματος: Πώς προσπαθούν οι δικηγόροι της να σώσουν την Ελίζαμπεθ Χολμς

«Αυτή είναι μία υπόθεση που έχει να κάνει με την απάτη, με τα ψέματα και με την εξαπάτηση με στόχο τα χρήματα». Έτσι επέλεξαν να παρουσιάσουν οι εισαγγελείς τη δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία στα 19 της χρόνια ίδρυσε τη Theranos, δηλώνοντας ότι είχε ανακαλύψει μία επαναστατική τεχνολογία που μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες από τον καρκίνο έως τον διαβήτη μόνο με μία σταγόνα αίμα. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η τεχνολογία της δεν δούλευε, με αποτέλεσμα η εταιρεία που είχε αποτιμηθεί στα 9 δισ. δολάρια να καταρρεύσει και η γυναίκα που παρουσιαζόταν ως «ο επόμενος Στιβ Τζομπς» να αντιμετωπίζει 12 κατηγορίες απάτης και ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνων. 

Η δίκη της, στην οποία κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές και ασθενείς, ξεκίνησε χθες στην Καλιφόρνια. 

Πώς προσπαθούν οι δικηγόροι της να την υπερασπιστούν; Την παρουσιάζουν σαν μια αφελή επιχειρηματία, της οποίας η εταιρεία απλά απέτυχε. 

«Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα. Το να προσπαθείς όσο πιο πολύ μπορείς και να μην τα καταφέρνεις δεν είναι έγκλημα», είπε στα πρώτα σχόλιά του ενώπιον των ενόρκων ένας από τους δικηγόρους της, ο Λανς Γουέιντ. 

«Η Ελίζαμπεθ Χολμς δεν πήγαινε στη δουλειά κάθε μέρα σκοπεύοντας να πει ψέματα, να εξαπατήσει και να κλέψει. Η κυβέρνηση θέλει να σας κάνει να πιστέψετε ότι η εταιρεία της, ολόκληρη η ζωή της, είναι μία απάτη. Αυτό είναι λάθος. Αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε. 

Ο Γουέιντ παρουσίασε την Χολμς σαν μία επιχειρηματία που έριξε τα πάντα στην προσπάθειά της να κάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις φθηνότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες. «Δούλεψε μέχρι τελικής πτώσης για 15 χρόνια. Έριξε την καρδιά και την ψυχή της σε αυτή την προσπάθεια», είπε. «Στο τέλος, η  Theranos απέτυχε και η κα Χολμς έμεινε χωρίς τίποτα. Όμως η αποτυχία δεν είναι έγκλημα», τόνισε.  

Η Χολμς έφτασε στο δικαστήριο γύρω στις 8 το πρωί και αμέσως βρέθηκε περιτριγυρισμένη από κάμερες. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του εισαγγελέα, καθόταν με ίσια την πλάτη στην καρέκλα της, ακούγοντας απαθής. 

Ο Σάνι Μπαλουάνι, πρώην Νο2 της Theranos και τότε σύντροφός της, αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και πρόκειται να δικαστεί του χρόνου. 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Λιτς, οι Χολμς και Μπαλουάνι κατέφυγαν στην απάτη από το 2009, όταν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείας αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τη Theranos, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από ρευστό. Οι δυο τους είπαν ψέματα για την αποτελεσματικότητα των εξετάσεων για να εξασφαλίσουν εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από το 2010 έως το 2015. 

Ανάμεσα στα ψέματα αυτά, όπως είπε ο Λιτς, ήταν ότι τα τεστ έχουν εγκριθεί από την Pfizer και ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στα πεδία της μάχης. 

Η Χολμς εντυπωσίασε εταιρείες όπως η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens για να κλείσει συμφωνίες, παρότι γνώριζε ότι τα τεστ είχαν προβλήματα και αποτύγχαναν συνεχώς στους ελέγχους ποιότητας. 

Όλα αυτά της έφεραν δόξα και θαυμασμό, είπε ο Λιτς. «Είχε γίνει, όπως επεδίωκε, μία από τις πιο προβεβλημένες CEOs της Silicon Valley και του κόσμου», τόνισε. 

«Η αλήθεια για το συνέβη στη Theranos είναι πολύ, πολύ πιο πολύπλοκη από όσα έχετε ακούσει για την Ελίζαμπεθ Χολμς μέχρι στιγμής. Πολύ πιο ανθρώπινη και πραγματική», απάντησε ο Γουέιντ, καλώντας τους ενόρκους να σκεφτούν εάν η Theranos κατέρρευσε γιατί ήταν μία απάτη ή γιατί η Χολμς ήταν μία νεαρή CEO που «υποτίμησε με αφέλεια» τις επιχειρηματικές δυσκολίες. 

«Η κα Χολμς παραμένει απόλυτη στην πίστη της σε αυτή την τεχνολογία», κατέληξε. 

Όπως έχει φανεί από έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι της Χολμς θα ισχυριστούν ότι ο Μπαλουάνι την κακοποιούσε συναισθηματικά και ψυχολογικά για χρόνια, ελέγχοντας τα πάντα γύρω από τη ζωή της και αφήνοντάς την αδύναμη να ενεργήσει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News