Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Να ποια ήταν η μεγάλη εφεύρεση της Theranos 

Να ποια ήταν η μεγάλη εφεύρεση της Theranos 

Στο όχι και τόσο μακρινό 2013- 2014 ακόμη και εάν το όνομα Ελίζαμπεθ Χολμς δεν σου έλεγε πολλά, αν είχες το ελάχιστο ενδιαφέρον για διεθνή θέματα, δεν μπορούσες να ξεφύγεις από τις πανομοιότυπες φωτογραφίες της στα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα: Τα ξανθά μαλλια της πιασμένα σε έναν επιμελώς ατημέλητο κότσο, μαύρο ζιβάγκο και ένα μικροσκοπικό φυαλίδιο στο χέρι της – για τις «λίγες σταγόνα αίμα» με τις οποίες η μαγική συσκευή της σου έδινε αποτελέσματα δεκάδων εξετάσεων. Το πρόσωπό της ιδρύτριας της Theranos ήταν παντού. Στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών, στα πιο γνωστά ειδησεογραφικά sites, σε ρεπορτάζ των κορυφαίων δικτύων. 

Να ποια ήταν η μεγάλη εφεύρεση της Theranos -1

Ακόμη και εάν σε μία πρώτη αντίδραση ήθελες να ξεπεράσεις ετικέτες όπως «ο θηλυκός Στιβ Τζομπς» ως υπερβολικές, κατέληγες να πιστέψεις ότι έχουν δόσεις αλήθειας. Γιατί διάβαζες τον Τσάνινγκ Ρόμπερτσον, καθηγητή του Στάνφορντ, να λέει στο Fortune: «Όταν τη γνώρισα πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι ήταν σαν να κοιτάω στα μάτια στου Στιβ Τζομπς ή του Μπιλ Γκέιτς». Και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γουίλιαλ Πέρι, να διαβεβαιώνει στο New Yorker: «Την αποκαλούν Στιβ Τζομπς, αλλά η σύγκριση την αδικεί. Γιατί έχει μία κοινωνική ενσυναίσθηση που ο Στιβ δεν είχε ποτέ. Εκείνος ήταν μία ιδιοφυία. Αυτή είναι μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά». Γιατί ήξερες ότι της έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (και χρήμα) ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Ρούπερτ Μέρντοχ, γιατί έβλεπες τον Μπιλ Κλίντον να την επαινεί δημοσίως, γιατί σε κορυφαίες επιστημονικές και πολιτικές εκδηλώσεις ήταν προφανές ότι δεν διεκδικούσε μία πόζα δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα – εκείνα ήταν που έσπευδαν για μια θέση δίπλα της μπροστά στον φωτογραφικό φακό. 

Η ίδια ενίσχυε αυτή την εικόνα με κάθε τρόπο. Με τον αποφασιστικό τόνο της μπάσας φωνής της. Δηλώνοντας «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω κάτι με το οποίο θα αλλάξω τον κόσμο». Και εξηγώντας ότι είναι τόσο αφοσιωμένη στον στόχο αυτό που  «σταματάω να εργάζομαι μόνο για λίγες ώρες ύπνου ή για να πάω για τρέξιμο». 

Όσοι λοιπόν απορούν πώς είναι δυνατόν μία εταιρεία με ένα αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό ιατρικό μηχάνημα να φτάσει να αξίζει 9 δισ. δολάρια, θέτουν απλώς το λάθος ερώτημα. Τα 9 δισ. δεν αφορούσαν καμία επαναστατική ευρεσιτεχνία, καμία καινοτόμο startup. Τόσο αποτιμήθηκε η αξία της δημόσιας εικόνας της Ελίζαμπεθ Χολμς. Ίσως δεν μάθουμε ποτέ εάν αυτή η εικόνα ήταν αποκλειστικά δικό της δημιούργημα ή στήθηκε με προσοχή από τον Ραμές Σάνι Μπαλγουάνι, που η ίδια κατηγορεί ότι ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της. Ήταν όμως με βεβαιότητα η μεγαλύτερη «εφέυρεση» της Τheranos. Και τώρα πια είναι συνώνυμο της απόλυτης απάτης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News