ΑΠΟΨΕΙΣ

Εσθονία όπως λέμε το αντίθετο της Ελλάδας

Εσθονία όπως λέμε το αντίθετο της Ελλάδας

Μετά από την κατάρρευση του κομμουνισμού και μετά από 51 χρόνια, η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Οι επιδόσεις της, σε μόλις 30 χρόνια, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές.

Όπως φαίνεται και στο Διάγραμμα 1, το 1996, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 2,4 φορές μεγαλύτερο του αντίστοιχου της Εσθονίας. Το 2020, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Εσθονίας είναι 1,35 φορές μεγαλύτερο της Ελλάδας…

Ισοδύναμα το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας σε όρους δολαρίου αυξήθηκε την περίοδο 1996-2020 αθροιστικά κατά 76%, ενώ της Εσθονίας κατά 459% (!).

Η ανεργία στη χώρα είναι μόλις 6,46% και ο δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας -Δημόσιο Χρέος προς ΑΕΠ- το 2020 έφτασε το 18,2% από 8,2% το 2019. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο υγιείς χρηματοοικονομικά χώρες στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η Standard and Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από «Α» σε «ΑΑ-».

Στη χώρα μας η ανεργία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στο 17%, 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ο δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας μας το έτος 2020 είναι πάνω από το 205%, γεγονός που την κατατάσσει στον συγκεκριμένη δείκτη ως την τρίτη χειρότερη χώρα στον κόσμο. Το 2021 μάλιστα αναμένουμε να χειροτερεύσει  σημαντικά.

Η Εσθονία αντιθέτως χαρακτηρίζεται ως η Τίγρης του Βορρά και οικονομικά συγκαταλέγεται πλέον μαζί με τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η Εσθονία ψηφιακά είναι η πιο προηγμένη χώρα στον κόσμο, έχει περισσότερες startups ανά κάτοικο απ’ ό,τι η Silicon Valley και είναι η χώρα στην οποία εφευρέθηκε το Skype.

Σύμφωνα με τον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας για το 2021, η Εσθονία κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσμίως, ενώ η χώρα μας στην 96. Η ίδρυση μιας εταιρείας στην Εσθονία γίνεται σε λιγότερο από 5 λεπτά.

E-governance, e-citizen, e -residency, e-business είναι μερικές από τις καινοτομίες που έχουν ταυτιστεί με την Εσθονία, θέτοντας ως στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί το Brexit.

Δυστυχώς για τη χώρα μας και τους πολίτες της, η πλειονότητα των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης μας έχει ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες.

Τα διαχρονικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970 και κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1980, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την αδυναμία των πολιτικών μας να πείσουν για την αναγκαιότητα στοιχειωδών μεταρρυθμίσεων, μαζί με τον λαϊκισμό και το χρέος, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων με το ρίσκο να μας οδηγήσουν σε χρόνια οικονομική στασιμότητα ή ακόμα και φτωχοποίηση.

Εσθονία όπως λέμε το αντίθετο της Ελλάδας-1

* Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News