Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 13:04
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;

Ξεκινά σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 εβδομάδες η δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς για το πολύκροτο «σκάνδαλο του αίματος», όπως ονομάζουν πολλοί την απάτη της Theranos. Η 37χρονη Χολμς κινδυνεύει να πάει στη φυλακή για έως και 20 χρόνια, όμως όσο περιμένει να μάθει την ποινή της, ζει σε ένα ακίνητο αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-1
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Το σκάνδαλο της Theranos έχει συνταράξει τη Silicon Valley και την Επιχειρηματική Αμερική, αφότου αποκαλύφθηκε ότι μία 19χρονη (όπως ήταν την εποχή που ίδρυσε τη Theranos) κατάφερε να κοροϊδέψει μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ΗΠΑ. Η Χολμς θεωρούνταν το «χρυσό κορίτσι» της  βιοτεχνολογίας, για πολλούς ο «επόμενος Στιβ Τζομπς», καθώς η εταιρεία της, που υποσχόταν ότι μπορεί να διαγνώσει μία ολόκληρη σειρά από ασθένειες μόνο με μία σταγόνα αίματος, έφτασε να αποτιμάται στα 9 δισ.  δολάρια. Τελικά, όλα αποδείχθηκαν μία απάτη, αφού η δήθεν επαναστατική τεχνολογία που είχε ανακαλύψει η Χολμς δεν δούλευε καν.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-2
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Σήμερα, η Χολμς δικάζεται για την εξαπάτηση των ασθενών και των επενδυτών της Theranos. Αλλά περιμένει να ακούσει την ποινή της σε ένα από τα ακριβότερα ακίνητα των ΗΠΑ.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-3
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Όπως αποκαλύπτει το CNBC, η Χολμς ζει μαζί με τον σύζυγό της, Μπίλι Έβανς, σε ένα από τα σπίτια του Green Gables, στο Woodside, μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Silicon Valley.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-4
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Το κτήμα των 300 στρεμμάτων πωλείται αυτή τη στιγμή αντί 135 εκατ. δολαρίων και θεωρείται ένα από τα ακριβότερα ακίνητα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πωλητήριό του, είναι «ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο καλύτερο φυσικό σκηνικό».

Διαθέτει τέσσερις πισίνες (μεταξύ των οποίων και μία ρωμαϊκού στυλ και ολυμπιακών διαστάσεων), γήπεδο του τένις και τον δικό του λαχανόκηπο αλλά και τεράστιες εκτάσεις φύσης, όπου τρέχουν ελεύθερα ελάφια.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-5
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Τα ακίνητα που χτίστηκαν το 1911 έχουν φιλοξενήσει βασιλείς, πολιτικούς, την ελίτ της Silicon Valley, ακόμα και το επετειακό 20ο γκαλά του ΟΗΕ.

Η κεντρική έπαυλη διαθέτει εννέα υπνοδωμάτια, ενώ μέσα στο κτήμα υπάρχουν έξι μικρότερα σπίτια, σε ένα εκ των οποίων μένει η Χολμς με τον σύζυγό της.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-6
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Γείτονες του ζευγαριού στην πόλη Woodside είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον.

Η πόλη είναι ήσυχη, όμως στους δρόμους της κανείς αντιλαμβάνεται τον πλούτο των κατοίκων της. Ανάμεσα στα λιγοστά καταστήματα  είναι και ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, όπου συχνάζουν δισεκατομμυριούχοι.

Η Χολμς φαινόταν να απολαμβάνει την καλή ζωή ακόμα και όταν όλα γύρω της κατέρρεαν. Το 2019, μετά την αποκάλυψη της απάτης και τη χρεοκοπία της Theranos, συνήθιζε να τρώει συχνά στο εστιατόριο  Spruce, που επίσης έχει αστέρι Michelin, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;-7
φωτ.: Christie’s International Real Estate

Τη χρονιά εκείνη, ζούσε με τον Έβανς σε ένα τριάρι στο Σαν Φρανσίσκο, πληρώνοντας ενοίκιο 5.000 δολαρίων τον μήνα.

Πλέον, κρατά πιο χαμηλό προφίλ και προσπαθεί να χτίσει μία εικόνα που διαφέρει από εκείνη που έδειχνε όταν τα περιοδικά της έδιναν τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου.

Παντρεύτηκε τον Έβανς, τον 27χρονο κληρονόμο μίας δυναστείας ξενοδοχείων της Καλιφόρνια, σε μία μυστική τελετή και γέννησε το πρώτο τους παιδί το καλοκαίρι.

Η υπερασπιστική γραμμή την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι δικηγόροι της την παρουσιάζει σαν ένα αδύναμο άτομο, που έπεσε θύμα κακοποίησης από τον τότε σύντροφό της, Νο2 της Theranos και συγκατηγορούμενό της, Σάνι Μπαλουάνι.

Ο Μπαλουάνι την απαξίωνε λεκτικά, ήλεγχε τι έτρωγε, πώς ντυνόταν και με ποιους είχε επαφές και σχέσεις. Η Χολμς θα ισχυριστεί ότι «πρακτικά, κυριαρχούσε πάνω της και ‘έσβηνε’ κάθε δυνατότητα λήψης αποφάσεων».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News