Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 10:53
ΣΚΑΝΔΑΛΟ THERANOS

Η μεγαλομανία της Ελίζαμπεθ Χολμς στο φως: Τι δείχνουν τα μηνύματα από το κινητό της

Την ώρα που η Theranos κατέρρεε υπό το βάρος των ψεμάτων της

Η μεγαλομανία της Ελίζαμπεθ Χολμς στο φως:  Τι δείχνουν τα μηνύματα από το κινητό της

Η Ελίζαμπεθ Χολμς πίστευε ότι βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου και δεν το έκρυβε. Μέσα από 600 σελίδες προσωπικών μηνυμάτων από το κινητό της σκιαγραφείται μία γυναίκα που θεωρούσε τον εαυτό της τον καλύτερο επιχειρηματία της χρονιάς, μετρούσε τα εκατομμύρια των επενδύσεων από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του κόσμου σαν να είναι «στραγάλια» και σχεδίαζε ταξίδια σε πανάκριβες σουίτες και πολυτελή εστιατόρια την ώρα που η εταιρεία της κατέρρεε.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, τον καλύτερο επιχειρηματία της χρονιάς», έγραψε ο ιδρύτρια της Theranos σε ένα από τα μηνύματά της προς τον τότε σύντροφό της και Νο2 της εταιρείας, Σάνι Μπαλουάνι. Περίπου 600 σελίδες με μηνύματα από το κινητό της τηλέφωνο και τον λογαριασμό της στο Skype διέρρευσαν στο CNBC, καθώς η Χολμς δικάζεται για την εξαπάτηση των επενδυτών και των ασθενών της Theranos. Ως γνωστόν, η τεχνολογία την οποία είχε δήθεν ανακαλύψει η Χολμς, που μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες από το διαβήτη έως τον καρκίνο μόνο με μία σταγόνα αίματος, αποδείχθηκε ένα ψέμα.

«Η νέα μου ζωή από απόψε και για πάντα: – απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, τον καλύτερο επιχειρηματία της χρονιάς – προσήλωση – αριστεία στις λεπτομέρειες – δεν θα με ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλοι – θα αλληλεπιδρώ με τους υπαλλήλους στις συσκέψεις λέγοντας ιστορίες και δίνοντας σημασία σε αυτούς (δηλαδή, να προετοιμάζομαι καλά)», έγραφε ένα από τα μηνύματα, τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο μίας συζήτησης που είχε ανοίξει η Χολμς με τον Μπαλουάνι για την πανσέληνο εκείνης της βραδιάς.

«Δεν απαντάς;», τον ρώτησε δέκα λεπτά αργότερα. «Τέλεια. Ακούς και δίνεις προσοχή», της απάντησε τότε εκείνος.

Τον ίδιο μήνα, η Χολμς έστειλε μήνυμα στον Μπαλουάνι όπου του έλεγε: «Μόλις τελείωσα τηλεφωνήματα. Η Άλις Γουόλτον είναι μέσα για 50. Επιβεβαίωσα τον Κρεγκ για 100». Όπως φαίνεται, αναφέρεται στην Γουόλτον της οικογένειας των Walmart, η οποία τελικά επένδυσε 150 εκατ. δολάρια στη Theranos το 2014. Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές ποιος είναι ο Κρεγκ στον οποίο αναφέρεται.

«Τέλεια. Σκεφτόμουν σήμερα. Δεν επενδύουν στην εταιρεία μας, επενδύουν στη μοίρα μας», της απαντά ο Μπαλουάνι, σε ένα μήνυμα που αποδείχθηκε προφητικό. Η Theranos έκλεισε το 2018 και το πρώην ζευγάρι κινδυνεύει να περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στη φυλακή, για την εξαπάτηση αυτών των επενδυτών.

Η μεγαλομανία της Ελίζαμπεθ Χολμς στο φως:  Τι δείχνουν τα μηνύματα από το κινητό της-1
Σκίτσο από τη δίκη της Χολμς (Reuters).

«Ο Ρούπερτ για πάνω από 100», γράφει ένα επόμενο μήνυμα, που μιλά για τον Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο μεγιστάνας των media επένδυσε 125 εκατ. δολάρια στη Theranos.

Τα μηνύματα αποκαλύπτουν ότι η Χολμς και ο Μπαλουάνι απολάμβαναν τη μεγάλη ζωή ακόμα και την ώρα που η Theranos έχανε εκατομμύρια δολάρια.

Σε ένα μήνυμα του Απριλίου του 2015, ο αδερφός της Χολμς, Κρίστιαν απευθύνεται σε εκείνη και τον Μπαλουάνι, αναφορικά με ένα ταξίδι που σχεδιάζουν στο Λας Βέγκας. «Η προεδρική σουίτα στο Four Seasons στα 3.000 δολάρια, σουίτα με θέα στη λεωφόρο στο Mandarin 3.400 δολάρια ή η προεδρική στα 15.000 δολάρια ή junior suite στο Encore με θέα στο γήπεδο του γκολφ στα 700 δολάρια». Δεν διευκρινίζεται εάν το κόστος του ταξιδιού καλύπτεται από την εταιρεία. 

Πάντως, ήταν η στιγμή που τα προβλήματα είχαν ήδη αρχίσει στη Theranos, με διαρκείς αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του εργαστηρίου της. Όλα μέσα στην εταιρεία έδειχναν ότι η Theranos κατέρρεε και ο Μπαλουάνι αναγνωρίζει σε ένα μήνυμα ότι το timing του ταξιδιού ήταν κακό.

«Το ταξίδι στο Λας Βέγκας μας αποσπά πάρα πολύ την προσοχή. Το timing είναι κακό. Αλλά οι τύποι πλήρωσαν τα πάντα και δεν γίνονται επιστροφές χρημάτων. Επομένως, θα το κάνουμε. Αλλά μετά, δεν θέλω τίποτα να μας αποσπά την προσοχή μέχρι να νικήσουμε».

«Τότε ας εστιάσουμε σε αυτό στο δωμάτιό μας, ας πάμε για δείπνο και να γυρίσουμε γρήγορα», του απάντησε η Χολμς.

Όμως, συνέχισε να του στέλνει μηνύματα για τα ακριβά εστιατόρια στα οποία θα προσπαθούσαν να κλείσουν τραπέζι. «Για δείπνο μπορούμε να δοκιμάσουμε στο 3 αστέρων Michelin γαλλικό στο MGM, μπορούμε να προσπαθήσουμε σε όλα που είναι ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας και να δούμε σε ποια θα βρούμε».

Όταν ο Μπαλουάνι της απαντά, λέγοντας ότι τελικά έκλεισε τραπέζι, προσθέτει: «Θα φέρω ιδιωτική ασφάλεια για εσένα». «Ιδιωτική ασφάλεια;», τον ρωτά εκείνη. «Έναν ιδιωτικό φρουρό που να είναι μαζί μας όλη τη νύχτα», λέει ο Μπαλουάνι.

H Wall Street Journal ξεσκέπασε τα ψέματα της Theranos με ένα δημοσίευμα του Τζον Καρεϊρού τον Οκτώβριο του 2015. Τα μηνύματα δείχνουν ότι η Χολμς και ο Μπαλουάνι συζητούν για τον δημοσιογράφο, ο οποίος τους ζήτησε συνέντευξη, για να εισπράξει την άρνηση και των δύο. «Δεν ήμουν υποχρεωμένος να συναντηθώ με κάποιον που  μου επιτίθεται», λέει ο Μπαλουάνι στη Χολμς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News