Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Η ανθρώπινη πλευρά του σκανδάλου Theranos: Το τεστ εγκυμοσύνης που «καίει» την Ελίζαμπεθ Χολμς

Η ανθρώπινη πλευρά του σκανδάλου Theranos: Το τεστ εγκυμοσύνης που «καίει» την Ελίζαμπεθ Χολμς

Η Μπρίτανι Γκουλντ είχε περάσει τρεις αποβολές, για αυτό και όταν το 2014 έμεινε ξανά έγκυος, έπρεπε να κάνει εξετάσεις ορμονών κάθε δύο ημέρες. Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν και νέα αποβολή, καταρρακώθηκε.

Τελικά, η  Γκουλντ ήταν ένα από τα θύματα του σκανδάλου της Theranos, το οποίο ταρακούνησε τη Silicon Valley και πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, αφού η ιδρύτρια της εταιρείας, Ελίζαμπεθ Χολμς δικάζεται αυτές τις ημέρες για την απάτη σε βάρος των επενδυτών και των ασθενών.

Η Γκουλντ είναι ο πρώτος ασθενής που καταθέτει την εμπειρία του από τη Theranos στο δικαστήριο.  Αφότου έλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, συζήτησε με την γιατρό που την παρακολουθούσε τις επιλογές της και τους τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να διακόψει την κύηση.

«Ένιωθα μεγάλη αβεβαιότητα για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων», κατέθεσε η γιατρός της, Όντρα Ζάκμαν, εξηγώντας την απροθυμία της να στείλει και άλλους ασθενείς της να κάνουν τις εξετάσεις της Theranos, λόγω των αλλοπρόσαλλων τιμών που έδειχναν τα αποτελέσματα.

Πριν από τη δίκη, οι δικηγόροι της Ελίζαμπεθ Χολμς επιχείρησαν να «μπλοκάρουν» τις καταθέσεις ασθενών και γιατρών, λέγοντας ότι οι καταθέσεις για τα ανακριβή αποτελέσματα των τεστ είναι μόνο μεμονωμένα περιστατικά και δεν δείχνουν ένα ευρύ πρόβλημα αναξιοπιστίας των εξετάσεων.

Το δικαστήριο επέτρεψε στους ασθενείς να καταθέσουν, όμως αποφάσισε ότι οι δηλώσεις τους θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στα γεγονότα γύρω από τα ανακριβή τεστ και το οικονομικό κόστος που υπέστησαν και όχι στην ψυχική οδύνη και τις επιπτώσεις στην υγεία τους που προκάλεσαν τα λανθασμένα αποτελέσματα.

Η ανθρώπινη πλευρά του σκανδάλου Theranos: Το τεστ εγκυμοσύνης που «καίει» την Ελίζαμπεθ Χολμς-1

Για αυτό και η Γκουλντ δεν μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωσε όταν αναγκάστηκε να πει στην τότε 7χρονη κόρη της ότι θα έχανε το μωρό. Για αυτά είχε μιλήσει τον Αύγουστο στη Wall Street Journal, λέγοντας τότε ότι η ψυχολογική της κατάσταση ήταν τόσο άσχημη ώστε δεν  σκέφτηκε να απευθυνθεί στην Theranos για τα λανθασμένα αποτελέσματα.

Μόνο όταν έκανε δύο ακόμα εξετάσεις σε άλλο διαγνωστικό κέντρο διαπίστωσε ότι τελικά το έμβρυο ήταν υγιές και η εγκυμοσύνη συνεχιζόταν κανονικά. Τελικά, γέννησε ένα κοριτσάκι.

Μετά από αυτό, δεν χρησιμοποίησε ξανά τις εξετάσεις της Theranos, παρότι ήταν πιο βολικές και πιο φθηνές από τις άλλες, γιατί «δεν τις εμπιστευόταν πια».

20 χρόνια στη φυλακή

Η Ελίζαμπεθ Χολμς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για την απάτη. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές ακόμα εβδομάδες, οι δικηγόροι της θα προσπαθήσουν να την παρουσιάσουν σαν μια αφελή επιχειρηματία, της οποίας η εταιρεία απλά απέτυχε.

«Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα. Το να προσπαθείς όσο πιο πολύ μπορείς και να μην τα καταφέρνεις δεν είναι έγκλημα», είπε στα πρώτα σχόλιά του ενώπιον των ενόρκων ένας από τους δικηγόρους της, ο Λανς Γουέιντ.

«Η Ελίζαμπεθ Χολμς δεν πήγαινε στη δουλειά κάθε μέρα σκοπεύοντας να πει ψέματα, να εξαπατήσει και να κλέψει. Η κυβέρνηση θέλει να σας κάνει να πιστέψετε ότι η εταιρεία της, ολόκληρη η ζωή της, είναι μία απάτη. Αυτό είναι λάθος. Αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γουέιντ παρουσίασε την Χολμς σαν μία επιχειρηματία που έριξε τα πάντα στην προσπάθειά της να κάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις φθηνότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες. «Δούλεψε μέχρι τελικής πτώσης για 15 χρόνια. Έριξε την καρδιά και την ψυχή της σε αυτή την προσπάθεια», είπε. «Στο τέλος, η  Theranos απέτυχε και η κα Χολμς έμεινε χωρίς τίποτα. Όμως η αποτυχία δεν είναι έγκλημα», τόνισε.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News