Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 14:27
ΣΚΑΝΔΑΛΟ THERANOS

Ιδιωτικά τζετ, κοσμήματα και σοφέρ: Ποιος πλήρωνε τη dolce vita της Χολμς

Η εταιρεία χρεωνόταν την πολυτελή ζωή της CEO ακόμη και όταν δεν είχε να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων

Ιδιωτικά τζετ, κοσμήματα και σοφέρ: Ποιος πλήρωνε τη dolce vita της Χολμς

Όταν μπαίνεις στα κλαμπ της ελίτ και συναναστρέφεσαι με μεγιστάνες και σελέμπριτις χρειάζεσαι πολυτέλεια. Ρούχα υψηλής ραπτικής, περιζήτητες τσάντες, ακριβά κοσμήματα. Και η διευθύνουσα σύμβουλος της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, το γνώριζε πολύ καλά αυτό και φρόντισε για την αγορά τους. Το πρόβλημα ήταν ότι οι αγορές δεν επιβάρυναν την τσέπη της, αλλά τα ταμεία της εταιρείας. 

Όταν λοιπόν η Χολμς χρέωσε μία ημέρα τον λογαριασμό της εταιρείας 2.000 δολάρια για μία αγορά από κοσμηματοπωλείο ήταν για την ίδια κάτι το συνηθισμένο. Για την Χαν Σπίβι, που διαχειριζόταν τα οικονομικά της Theranos εκείνη την περίοδο όμως, ήταν αυτό που τον έκανε να αρχίσει να θέτει ερωτήσεις. Η Σπίβι ήταν η πρώτη μάρτυρας που κλήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη δίκη της Χολμς. Οι δικηγόροι της Χολμς είχαν προσπαθήσει να μπλοκάρουν την κατάθεσή της, αλλά το δικαστήριο δεν έκανε το αίτημά τους δεκτό. Οι λεπτομέρειες για τον πολυτελέστατο τρόπο ζωής της και τα προνόμια που απολάμβανε ως CEO δεν συνδέονται με τις κατηγορίες απάτης, υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Χολμς. Οι κατήγοροι από την άλλοι υπογραμμίζουν ότι είναι άκρως ενδεικτικά της φιλοσοφίας και των στόχων της Χολμς. 

H μάρτυρας, που εργαζόταν για τη Theranos από το 2006 έως το 2017, θυμάται ότι ρώτησε τη Χολμς για την αγορά των 2.000 δολαρίων και γιατί θα έπρεπε η Theranos να πληρώσει για αυτήν. Η Χολμς ελάμβανε μισθό με 6 ψηφία και είχε πλειοψηφικό μερίδιο σε μία εταιρεία που τότε είχε κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. δολαρίων. Οι λεπτομέρειες για τον πολυτελέστατο τρόπο ζωής της και τα προνόμια που απολάμβανε ως CEO δεν συνδέονται με τις κατηγορίες απάτης, υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Χολμς. 

«Η Χολμς χρέωνε τη Τheranos για κάθε ταξίδι της, ακόμη και για εκείνα με ιδιωτικά τζετ και η Σπίβι έπρεπε να ζητάει την έγκρισή της για να πληρώσει τις αεροπορικές εταιρείες» αναφέρεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο από την κατάθεση της Σπίβι στις εισαγγελικές αρχές τον Ιούλιο. «Η Theranos πλήρωνε επίσης τους λογαριασμούς για τα 5αστερα ξενοδοχεία στα οποία διέμενε η Χολμς, αν και δεν υπήρχε ποτέ συγκεκριμένο μπάτζετ για τα ταξίδια των στελεχών». 

Η Χολμς χρησιμοποιούσε επίσης πολύ συχνά σοφέρ και σωματοφύλακες για δημόσιες εμφανίσεις της, ενώ στηριζόταν σε βοηθούς, που πληρώνονταν από την Theranos, για την αγορά ρούχων, κοσμημάτων, τη διακόσμηση του σπιτιού της, ακόμη και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Την Τετάρτη στο δικαστήριο η πρώην επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας θυμήθηκε ότι υπήρχε μία περίοδος το 2009, που ενώ η πολυτελής ζωής της Χολμς χρεωνόταν στα εταιρικά ταμεία, η εταιρεία δυσκολευόταν να καταβάλλει τον μισθό όλων των εργαζομένων και έπρεπε να διαλέξει ποιους θα πληρώσει πρώτα και σε ποιους θα καθυστερήσει την αμοιβή. Μάλιστα για να πληρωθούν τελικά οι μισθοί η εταιρεία πήρε δάνειο από τον Σάνι Μπαλουάνι, πρώην πρόεδρο της εταιρείας (Νο 2 στην ιεραρχία της εταιρείας) και ερωτικό σύντροφο της Χολμς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News