BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Θα ρίξουν χρήμα στην αγορά, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης;

Πού οφείλεται η κόπωση στην πιστωτική επέκταση

Τράπεζες: Θα ρίξουν χρήμα στην αγορά, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης;

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επανέρχεται στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρευστότητας.

Το Συμβούλιο Ρευστότητας έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να παρακολουθεί την πιστωτική επέκταση στην οικονομία, την πορεία διάθεσης στην αγορά των κεφαλαίων που διοχετεύονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και τους όρους βάσει των οποίων διατίθεται στις επιχειρήσεις αυτές οι χρηματοδοτήσεις.

Κύριος στόχος να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης που θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, καθώς θα αποσύρονται σταδιακά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υποστηριχθεί μέσω των πρωτοβουλιών για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, ενώ παράλληλα η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος TLTRO, μέσω του οποίου έχουν αντληθεί 46,8 δισ. ευρώ, εξασφαλίζει στις τράπεζες επαρκή και φθηνή ρευστότητα, που θα πρέπει να διοχετευθεί στην οικονομία.

Η συνάντηση γίνεται υπό το πρίσμα της κόπωσης που διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες στην πιστωτική επέκταση, η οποία, καθώς παρά τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, είναι οριακή λόγω των αποπληρωμών δανείων στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ η καθαρή ροή χρηματοδότησης το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου διαμορφώθηκε 100 εκατ. ευρώ, με συνέπεια η καθαρή πιστωτική επέκταση να κινείται οριακά σε θετικό έδαφος, όταν στην κορύφωση της κρίσης το 2020, η καθαρή ροή χρηματοδότησης είχε ξεπεράσει τα 6,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης μετρά τις εκταμιεύσεις δανείων μετά τις αποπληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνουν ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων προχωρά στην αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών. 

Με βάση τα στοιχεία από τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το σύνολο των νέων πιστώσεων στο τέλος του α’ εξαμήνου ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 3/4 των νέων εκταμιεύσεων ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία ανά τράπεζα τα νέα δάνεια που εκταμίευσε η Alpha ανήλθαν κατά το α’ εξάμηνο στα 2,3 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 3,4 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 2 δισ. ευρώ και η τράπεζα Πειραιώς στα 3,4 δισ.  ευρώ. 

Η εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες είναι ότι πολλές μικρομεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που λόγω των ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης θα μειώσει στο μισό περίπου το κόστος δανεισμού για τα επενδυτικά σχέδια την προσεχή πενταετία. Πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,6 δισ. ευρώ θα είναι η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων και άλλα 12,7 δισ. ευρώ ο δανεισμός που θα μοχλεύσουν οι τράπεζες, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα πρόσθετα κονδύλια που θα εισρεύσουν μέσω ΕΣΠΑ. 

Η κόπωση αποδίδεται στην πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στην οικονομία, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων, που ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου στα 35 δισ. ευρώ επίπεδο που είχε καταγραφεί μόνο το 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πάνω από μια δεκαετία οι καταθέσεις των επιχειρήσεων στις τράπεζες ήταν καθηλωμένες μεταξύ 18 – 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά πλέον οι καταθέσεις έχουν επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η αύξηση των καταθέσεων ειδικά σε ότι αφορά τους μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό ότι η ζήτηση για κεφάλαια κίνησης από τις μικρές επιχειρήσεις έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο ναδίρ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News