BUSINESS & FINANCE

H ρευστότητα στο μικροσκόπιο ΥΠΟΙΚ – τραπεζών: Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη

H ρευστότητα στο μικροσκόπιο ΥΠΟΙΚ – τραπεζών: Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη

Διευρύνεται η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες αξιοποιώντας την εγγύηση της Hellenic Development Bank (Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας). 

Πρόκειται για τα δάνεια που δίνονται μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου για πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρόσβαση στα οποία θα μπορούν να έχουν πλέον και μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ από τις 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα αυξάνεται από τις 50.000 στις 250.000 ευρώ το όριο του δανεισμού της προκειμένου να καλύψει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων που δεν είναι μόνο πολύ μικρές, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος. Στόχος να ενισχυθεί η ζήτηση για τα κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους που δίνονται μέσω του προγράμματος και να μπορέσουν να διατεθούν από τις τράπεζες τα κεφάλαια των 400 περίπου εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί και θα πρέπει να απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους. 

Μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις μέσω του προγράμματος δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και η αιτία σύμφωνα με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το πρόγραμμα είναι η χαμηλή ζήτηση που υπάρχει για κεφάλαια κίνησης από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εγγυοδοτικού Ταμείου. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των τραπεζών και την πρόεδρο της ΕΑΤ κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την οποία τέθηκαν εκ νέου τα θέματα ρευστότητας στην οικονομία. 

Η πορεία των νέων εκταμιεύσεων επανέρχεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τις τράπεζες και θα παρακολουθείται σε τακτική βάση και συγκεκριμένα ανά 15νθήμερο, ενώ την προσεχή εβδομάδα συνεδριάζει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να παρακολουθεί τις τάσεις στην πιστωτική επέκταση. 

Στόχος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι να εξασφαλίσει ότι καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα αποσύρονται σταδιακά, θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά και ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δανεισμό. Τη στρατηγική αυτή ενισχύει η εικόνα του τραπεζικού συστήματος και η βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων με βασικότερη τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλής, η αύξηση των καταθέσεων και η μείωση του κόστους χρήματος που έχει επιτευχθεί μέσω του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ και του προγράμματος TLTRO, που εξασφαλίζει ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια. 

Το ευνοϊκό περιβάλλον ενισχύεται από την πορεία των νέων κόκκινων δανείων που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω της η πανδημία, το ύψος των οποίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει το 15% των δανείων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει τα προγράμματα Γέφυρα I και II, μέσω των οποίων το κράτος επιδοτεί τις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων για 12 (σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Γέφυρα I θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες) και 8 μήνες αντίστοιχα . 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News