BUSINESS & FINANCE

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πού θα κινηθούν τα νέα ποσοστά επιδότησης

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πού θα κινηθούν τα νέα ποσοστά επιδότησης

Με ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο 30% έως 40% θα συνεχίσουν να επιδοτούνται από το κράτος οι δόσεις των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Γέφυρα I», την επέκταση του οποίου για άλλους τρεις μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, παρατείνοντας το καθεστώς στήριξης που ενεργοποιήθηκε στα τέλη του 2020 για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας. 

Το πρόγραμμα αφορά 74.000 περίπου οφειλέτες στεγαστικών δανείων, που για εννέα μήνες παίρνουν επιδότηση που ξεκινούσε:

• από 90% και έφτανε έως και 70% για όσους είχαν ενήμερες οφειλές, 

• από 80% έως και 60% για όσους είχαν οφειλές σε καθυστέρηση αλλά το δάνειό τους δεν είχε καταγγελθεί και 

• από 60% έως 30% για όσους είχαν δάνειο που είχε καταγγελθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα και τα οποία ούτως ή άλλως προέβλεπαν την κλιμακωτή επιδότηση ανά τρίμηνο. Το ποσοστό επιδότησης θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 30% έως 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά αυτά που ήταν σε καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει καταγγελθεί η σύμβαση από την τράπεζα. Σε ό,τι αφορά στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή αυτά που είχαν καταγγελθεί η επιδότηση είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερη με βάση την κλίμακα που ισχύει (διαμορφώνεται σήμερα στο 30%) και η περαιτέρω στήριξη εφόσον συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή κοντά στο 15%. 

Το μέτρο έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, έχοντας παράλληλα βοηθήσει και τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι τα δάνεια αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και μετά τη λήξη της επιδότησης, που για την πλειοψηφία των περιπτώσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα I» έχουν ανέλθει συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί για το πρόγραμμα. Μέσω αυτών των κονδυλίων η επιδότηση θα συνεχιστεί έως και τα τέλη του χρόνου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News