Business & Finance Σάββατο 10/07/2021, 12:10
BUSINESS & FINANCE

«Game changer» η απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Πώς θα ωφεληθούν τα ομόλογα του Νότου

Αναμένεται μείωση των spreads στο β' εξάμηνο του 2021

«Game changer» η απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Πώς θα ωφεληθούν τα ομόλογα του Νότου

Η ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αλλάξει την στρατηγική για τον πληθωρισμό αποτελεί «game changer» για την αγορά ομολόγων, η οποία αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά -και ιδίως τα ομόλογα του Νότου, ανάμεσα στα οποία και της Ελλάδας.

Μόλις την Πέμπτη, η Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, θα «ανέχεται» την περιορισμένη υπέρβαση του 2% για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. 

Μια κίνηση, η οποία επί της ουσίας προλειαίνει το έδαφος για τη διατήρηση των υπερχαλαρών νομισματικών πολιτικών, ακόμη κι αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξηθεί (όπως συμβαίνει σήμερα) σε επίπεδα άνω του 2%. 

Η μέχρι πρότινος στρατηγική της ΕΚΤ έκανε λόγο για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Πλέον, όμως, στόχος είναι ο «πληθωρισμός 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», επιτρέποντας μια «μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα είναι ήπια άνω του στόχου».

Όπως είναι εύλογο, η απόφαση της Φρανκφούρτης επηρεάζει άμεσα τις αγορές ομολόγων, καθώς ευνοεί τη διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων της ΕΚΤ για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό, η UniCredit εκτιμά ότι τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συγκαταλέγοναι στους μεγάλους κερδισμένους της επόμενης περιόδου, προεξοφλώντας ένα δυναμικό ράλι κατά το β’ εξάμηνο του 2021, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των spreads (δηλαδή σε μείωση της απόστασης των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων). 

«Game changer» η απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Πώς θα ωφεληθούν τα ομόλογα του Νότου-1

Σ’ αυτό το θετικό κλίμα φυσικά, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσουν -πέραν της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ- τόσο ο χαμηλός πολιτικός κίνδυνος όσο και η μείωση της μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 0,75%, δηλαδή πολύ μακριά από τις αποδόσεις του Φεβρουαρίου – Μαΐου, όταν ξεπερνούσε το 1%. Την ίδια ώρα, τα spreads έκλεισαν στις 107 μονάδες βάσης, οριακά άνω των διψήφιων επιπέδων (χαμηλό 13 ετών). 

Από την πλευρά της, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αποχαιρέτισε την εβδομάδα από το επίπεδο του 0,76% με τα spreads να βρίσκονται στις 106 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα της Ελλάδας. 

Από εκεί και πέρα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,36% με τα spreads στις 66 μονάδες βάσης, ενώ του πορτογαλικού 10ετούς ανήλθε στο 0,35% με τα spreads στις 65 μονάδες βάσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υποστηρικτικά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, παρότι παρέχουν σημαντική ώθηση στις συνθήκες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών, εντούτοις συμβάλουν στην αύξηση του πληθωρισμού, ως απόρροια της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Υπό τον φόβο μιας «υπερθέρμανσης» της οικονομίας, αρκετοί οικονομολόγοι είχαν καλέσει την Φρανκφούρτη να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης έχει ήδη ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τον στόχο του 2%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News