Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Παύση στο ράλι των τιμών – σταθερά τα ελληνικά

Ομόλογα: Παύση στο ράλι των τιμών – σταθερά τα ελληνικά

Στοπ μπήκε σήμερα στο ατελείωτο ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων των τελευταίων συνεδριάσεων, με τις αποδόσεις να αυξάνονται ελαφρώς, ακολουθώντας την αλλαγή τάσης και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Fed για την απειλή που συνιστά για την οικονομία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. 

Αναλυτές απέδωσαν την ανοδική στροφή των αποδόσεων στην προσπάθεια των επενδυτών να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, καθώς εκτιμούν ότι θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,29%. Παρ΄όλα αυτά, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση δύο εβδομάδων από τον Ιούνιο του 2020, καθώς οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιστρέψουν στο ασφαλές καταφύγιο της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Αυτή την εβδομάδα, η απόδοση της γερμανικής 10τίας περιορίστηκε 5,5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του τελευταίου δεκαπενθήμερου να αποκλιμακωθεί περίπου 14 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε άνοδος, αφού η διόρθωση συντελέστηκε μία ημέρα πριν, με τις αποδόσεις να παραμένουν στάσιμες και με μικρό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,75% με το spread ωστόσο να υποχωρεί στις 108 μονάδες βάσης, όπως επίσης και η απόδοση του πενταετούς στο -0,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 78 εκατ.ευρώ και έγινε όλος στη 10ετία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, αφού περιορίστηκε 14 τις τέσσερις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. 

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νέα στρατηγική της για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε τα πρακτικά της που έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της συζήτησαν τη μείωση των μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται δυναμικά, όμως τελικά βρήκαν κοινό έδαφος στην άποψη ότι θα πρέπει να διατηρήσουν έναν υψηλό επίπεδο μέτρων στήριξης. H μέχρι τώρα στάση της ΕΚΤ ως προς τις αγορές είναι υποστηρικτική, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. «Υπάρχει η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι τα προγράμματα εμβολιασμών από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να επαναφέρουν τις οικονομίες στην ομαλότητα», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Τζιμ Ρέιντ της Deutsche Bank.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News