Business & Finance Πέμπτη 10/06/2021, 15:27
BUSINESS & FINANCE

Η ΕΚΤ έκανε τη «χάρη» στην Ελλάδα

Διατηρείται ο υψηλός ρυθμός αγοράς κρατικών ομολόγων

Η ΕΚΤ έκανε τη «χάρη» στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ωφελημένη από τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρέπει να νιώθει η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, συμπιέζοντας έτι περισσότερο το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την καθιερωμένη συνεδρίαση της επιτοκιακής επιτροπής, τα εκτελεστικά μέλη της ΕΚΤ αποφάσισαν τη διατήρηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), συνολικύ ύψους 1,85 δισ. ευρώ, έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 ή έως ότου παρέλθουν τα απόνερα της πανδημικής κρίσης.

Το εκτελεστικό συμβούλιο δε, προανήγγειλε ότι οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να διενεργούνται το επόμενο τρίμηνο με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, όταν είχε παρατηρηθεί μια επιβράδυνση του προγράμματος. 

«Το διοικητικό συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα, όπως και αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια:

  • 0% επιτόκιο αναχρηματοδότησης
  • 0,25% επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης 
  • -0,50% επιτόκιο καταθέσεων

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις ανησυχίες ορισμένων τραπεζιτών για τον πληθωρισμό, ο οποίος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει τον στόχο του 2%. 

«Το δ.σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού» σημειώνει η ΕΚΤ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, ευνοούν σημαντικά την Ελλάδα, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα PEPP έχει συμβάλει στην αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού και στην υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Μαΐου, τα spreads (η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) κατήλθαν του ορίου των 100 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από το μακρινό 2008.

Μόλις χθες, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News