Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 16:59
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Με την υπογραφή της ΕΚΤ η ζήτηση ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές

Ξεπέρασε τις 11 φορές ο δείκτης κάλυψης

Bloomberg: Με την υπογραφή της ΕΚΤ η ζήτηση ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές

Σε πάνω από 29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, μέσω του οποίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 0,9%.

Μάλιστα, οι υποβληθείσες προσφορές «ισοφάρισαν» την επίδοση – ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η Αθήνα είχε αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης κάλυψης, όπως και στις αρχές του 2021, ξεπέρασε τις 11 φορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται άρρηκτα με το επί μακρόν έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στα υψηλότερου ρίσκου κρατικά ομόλογα.

Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται, όπως είναι εύλογο, και τα ελληνικά, όπως και τα ιταλικά, τα οποία την Τρίτη κατάφεραν να συγκεντρώνουν το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών (προσφορές 65 δισ. ευρώ για 10ετές ομόλογο).

Αύριο, στο μεταξύ, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της νομισματικής πολιτικής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διατήρηση του τρέχοντος αριθμού αγοράς κρατικών ομολόγων τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,85%. Η απόδοση των ιταλικών, αντίστοιχα, διολίσθησαν κατά πέντε μονάδες βάσης και κατέλθαν στο 0,81%.

Κι όλα αυτά, ενώ στα τέλη Μαΐου, τα ελληνικά spreads (απόκλιση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) μειώθηκαν κάτω του ορίου των 100 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από το μακρινό 2008.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News