BUSINESS & FINANCE

Στα 1,9 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Πειραιώς

Μεταξύ 9% και 9,25% το επιτόκιο

Στα 1,9 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Πειραιώς

Ισχυρή ζήτηση με προσφορές που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για τον τίτλο της κατηγορίας ΑΤ1 της τράπεζας Πειραιώς, την πρώτη παρόμοια έκδοση που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2009.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται πάνω από το 9% έως και το 9,25% αλλά με βάση και τη ζήτηση το τελικό μπορεί να υποχωρήσει και οριακά κάτω από το 9%. Τη μείωση του επιτοκίου προεξοφλεί η πτώση της τιμής του Tier II που είχε εκδώσει η Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2020, το επιτόκιο του οποίου υποχωρεί στο 6% περίπου από 7,20% μία μόλις εβδομάδα πριν. 

Το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Τράπεζα θα προσδιοριστεί εντός της ημέρας και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως όριο – με ελάχιστο τα 300 εκατ. ευρώ. 

Το ΑΤ1 της τράπεζας Πειραιώς είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή perpetual με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο 5,5 ετών, ενώ οι αναμενόμενες αξιολογήσεις είναι Cs από την Moody’s και CCC- από την S&P. Όπως σημειώνεται στη σχετική παρουσίαση προς του επενδυτές, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου Sunrise, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, αυξάνει περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, συμβάλλει στην επίτευξη των εποπτικών στόχων και στηρίζει τις αξιολογήσεις της συστημικής τράπεζας από τους οίκους. 

Οι εκδόσεις τύπου ΑΤ1 αποσκοπούν κυρίως στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και αποτελούν στόχους πάνω από τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια που ορίζει ο SSM. Το πρόγραμμα εκδόσεων της τράπεζας Πειραιώς για το προσεχές έτος, έως και τον Ιανουάριο του 2022, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί μέσω τίτλων της κατηγορίας AT1 και senior ομολόγων της κατηγορίας Tier II. Συνολικά η απαίτηση κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) φθάνει το 23,33% έως το 2025, ενώ για το 2020 ο στόχος φθάνει το 16,1% 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News