BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πειστική άνοδος με ράλι 4% στην Alpha Bank

Στις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πειστική άνοδος με ράλι 4% στην Alpha Bank

Πειστικά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης των 870 μονάδων, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τράπεζες και blue chips, τα οποία έχουν καταφέρει να βελτιώσουν αισθητά το κλίμα στο ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,4% και ενισχύεται στις 871,53 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (859,46 μονάδες) και ανακτώντας τουλάχιστον το 60% των χθεσινών απωλειών (18 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 858,47 έως 871,53 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ στο πρώτο 4ώρο της ημέρας, χάρη και στα πακέτα που πέρασαν στην Τέρνα Ενεργειακή, τα οποία αφορούσαν το 0,56% των μετοχών.

Η εξαιρετική εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακάμπτει από το χαμηλό τριών μηνών και ενισχύεται στο +4% και το 1,025 ευρώ, ανακτώντας το τεχνικό σημείο του 1%. Από εκεί και πέρα, κατά 1,5% αυξάνονται και οι μετοχές των Lamda Development, AΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ.

Στις θετικές επιδόσεις της αγοράς αξιοσημείωτο ρόλο διαδραματίζει και η βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται σχεδόν στο 1%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική, δεδομένων των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα και τον τουρισμό.

Ράλι για την Alpha Bank

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί, μέχρι στιγμής, το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς ενισχύεται σημαντικά κατά 1,7% και διαμορφώνεται στις 534 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +4% και ανακτά το τεχνικό όριο του 1 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει σχεδόν 2% και διαπραγματεύεται άνω των 2,3 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +1,4% και το 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank εμφανίζει κέρδη κατά 1% και το 0,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,97% 1,023 ευρώ
  • Attica Bank -1,23% 0,1602 ευρώ
  • Eurobank 0,95% 0,8326 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,85% 2,31 ευρώ
  • Πειραιώς 1,45% 1,4 ευρώ

Ανακάμπτουν τα blue chips

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς οι μετοχές των Lamda Development, AΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1,5%. Από κοντά έπονται και οι μετοχές των ΟΤΕ, Τιτάνα και Jumbo, οι οποίες αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1,2%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola, μετά τις χθεσινές απώλειες του -4,4% (ως απόρροια της αποκοπής του μερίσματος), ανακάμπτει στο +1% και τα 30 ευρώ. Ακριβώς ίδια είναι η εικόνα και στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1% και τα 4,47 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, εν μέσω των νέων μετοχικών αλλαγών, βρίσκεται στο +0,8%, ενώ η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 1%, μία ημέρα μετά την επιτυχή ομολογιακή έκδοση των 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,12%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 82 μετοχές κινούνται ανοικά, 20 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Προς απώλειες 2% στην εβδομάδα

H εβδομάδα που ολοκληρώνεται, πάντως, -κόντρα στη σημερινή συνεδρίαση- επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια πλαγιοκαθοδική πορεία, χάνοντας για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου ακόμη και τα στηρίγματα των 860 μονάδων (στη συνεδρίαση της Πέμπτης).

Η ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα, η πιθανή επαναφορά μέρους των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η αβεβαιότητα για τον τουρισμό συνθέτουν ένα κοκτέιλ αρνητικό για τη Λεωφόρο Αθηνών, το οποίο μεταφράστηκε σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2% για τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων από τράπεζες (-3% στην εβδομάδα) και blue chips (-2% στην εβδομάδα) απομυζούν την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, με αποτέλεσμα την σταθερή καθίζηση του ημερήσιου τζίρου στα επίπεδα των 40 έως 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν στο θετικό αφήγημα της αγοράς, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα παράλληλα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News