BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Δέλτα» και Coca – Cola οδηγούν κάτω από τις 870 μονάδες

Στο -2,7% οι απώλειες στην Coca - Cola, στις 867 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Δέλτα» και Coca – Cola οδηγούν κάτω από τις 870 μονάδες

Υπό πίεση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης δέχεται ένα νέο κύμα πωλήσεων, οδηγώντας την ελληνική αγορά κάτω των αντιστάσεων των 870 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,10% και υποχωρεί στις 867,61 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,22) μονάδες.

Το τόξο τω ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 866,36 έως 874,27 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Οι «Κασσάνδρες» απειλούν το Χ.Α.

Το πτωτικό ξεκίνημα της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευρείες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1% εν μέσω των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» για ένα νέο κύμα της πανδημίας ακόμη και εντός του καλοκαιριού, τότε είναι βέβαιο οτι το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα δεν θα επιβεβαίωσει τις προσδοκίες για έσοδα της τάξης του 45% του 2019. 

Αυτό με τη σειρά του αναμένεται να «ψαλιδίσει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος σ’ ένα μεγάλο βαθμό εδράζεται στις τουριστικές εισπράξεις. Έτσι, οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να αποτιμήσουν το εν λόγω σενάριο, με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει μια πλαγιοκαθοδική πορεία. 

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ) αλλά και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς – Alpha Bank (ακολουθεί και η Ελλάκτωρ) έχουν απομυζήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών, συμβάλλοντας στην καθίζηση του ημερήσιου τζίρου. 

Τα παραπάνω δεδομένα, ως εκ τούτου, διαμορφώνουν ένα σκηνικό αγοραστικής απροθυμίας και προδιάθεσης ρευστοποιήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα της ελληνικής αγοράς, η οποία αναμένεται να ανακάμψει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021. 

Υπό πίεση η Πειραιώς

Όπως είναι εύλογο, στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% και διολισθαίνει κάτω από τα στηρίγματα των 530 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 527 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς, μέχρι στιγμής, δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς υποχωρεί κατά 1,85% χάνοντας το τεχνικό σημείο του 1,40 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο -1,4% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παραμένει κάτω του 1 ευρώ και σε χαμηλό τριών μηνών. Μικρότερες απώλειες εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,24% 0,992 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,166 ευρώ
  • Eurobak -1,44% 0,82 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,47% 2,31 ευρώ
  • Πειραιώς -1,85% 1,381 ευρώ

Κοντά στο -3% η Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις υψηλότερες απώλειες να παρατηρούνται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,7%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα.

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos και ΟΤΕ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, υποχωρεί κατά 2% εν αναμονή του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 18 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ 10 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News