BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στο -2% οι απώλειες, αναζητούνται «φρένα» στην πτώση

Πάνω από 100 μετοχές με αρνητικό πρόσημο

Χρηματιστήριο: Στο -2% οι απώλειες, αναζητούνται «φρένα» στην πτώση

Ευρείες διαστάσεις προσλαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές έχουν τον πλήρη έλεγχο της αγοράς, ασκώντας σημαντικές πιέσεις τόσο στις τράπεζες όσο και στον FTSE Large Cap, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται ακόμη και τα στηρίγματα των 860 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 2,05% και υποχωρεί στις 859,23 μονάδες, χάνοντας 18 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,22) μονάδες.

Το τόξο τω ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες -από 857,14 έως 874,27 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατ. ευρώ στο πρώτο 4ωρο της ημέρας. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακυλά στο -4% και τα 29,7 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ να ακολουθούν με απώλειες περίπου 3%.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πτώσης είναι το γεγονός ότι από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει ούτε μία εισηγμένη, η οποία βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Ελαφρώς πιο ήπιες είναι οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, οι οποίες χάνουν έως 2%.

Οι «Κασσάνδρες» απειλούν το Χ.Α.

Το πτωτικό κλίμα της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευρείες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 2% εν μέσω των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» για ένα νέο κύμα της πανδημίας ακόμη και εντός του καλοκαιριού, τότε είναι βέβαιο οτι το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα δεν θα επιβεβαίωσει τις προσδοκίες για έσοδα της τάξης του 45% του 2019. 

Αυτό με τη σειρά του αναμένεται να «ψαλιδίσει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος σ’ ένα μεγάλο βαθμό εδράζεται στις τουριστικές εισπράξεις. Έτσι, οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να αποτιμήσουν το εν λόγω σενάριο, με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει μια πλαγιοκαθοδική πορεία. 

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ) αλλά και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς – Alpha Bank (ακολουθεί και η Ελλάκτωρ) έχουν απομυζήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών, συμβάλλοντας στην καθίζηση του ημερήσιου τζίρου. 

Τα παραπάνω δεδομένα, ως εκ τούτου, διαμορφώνουν ένα σκηνικό αγοραστικής απροθυμίας και προδιάθεσης ρευστοποιήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα της ελληνικής αγοράς, η οποία αναμένεται να ανακάμψει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021. 

Έως 2% οι απώλειες στις τράπεζες

Όπως είναι εύλογο, από τις ρευστοποιήσεις επηρεάζεται δυσμενώς και ο  τραπεζικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,3% και διολισθαίνει κάτω από τα στηρίγματα των 530 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 526 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι στιγμής, δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς υποχωρεί κατά 2,1% χάνοντας το τεχνικό σημείο των 2,3 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώνεται κάτω του 1,4 ευρώ, χάνοντας περίπου 2%.

Η μετοχή της Eurobank, ταυτόχρονα, βρίσκεται στο -1% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παραμένει κάτω του 1 ευρώ και σε χαμηλό τριών μηνών, αν και παρουσιάζει μικρή μεταβολή. Στο -3,7%, τέλος, κυμαίνεται η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,22% 0,9922 ευρώ
  • Attica Bank -3,73% 0,1598 ευρώ
  • Eurobak -1,03% 0,8234 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,11% 2,272 ευρώ
  • Πειραιώς -2,06% 1,378 ευρώ

Στο -4% η Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις υψηλότερες απώλειες να παρατηρούνται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 4% και τα 29,7 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα.

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Τιτάνα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Mytilineos και ΟΛΠ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, υποχωρεί κατά 2% εν αναμονή του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 14 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 104 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News