Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 17:34
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στον Μάρτιο με «βουτιά» 2%

Κάτω από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στον Μάρτιο με «βουτιά» 2%

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Μαρτίου διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές «χτύπησαν» σε τράπεζες και FTSE Large Cap, οδηγώντας στην απώλεια των στηριγμάτων των 860 μονάδων αλλά και στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 19 Μαΐου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ευρείες απώλειες της τάξης του 2,02% και υποχώρησε στις 859,46 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 18 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,22) μονάδες.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18 μονάδες -από 856,73 έως 874,27 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 57 εκατ. ευρώ. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Viohalco, η οποία κατρακύλησε στο -4,4% και τα 4,43 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να ακολουθεί στο -4,1%, διολισθαίνοντας κάτω του τεχνικού σημείου των 30 ευρώ. Κατά 3,5% μειώθηκε και η μετοχή της Lamda Development.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πτώσης είναι το γεγονός ότι από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρξε ούτε μία εισηγμένη (με εξαίρεση την Aegean +0,7%), η οποία τερμάτισε σε θετικό έδαφος. Ελαφρώς πιο ήπιες αποδείχθηκαν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, οι οποίες απώλεσαν έως 2,3%.

Οι «Κασσάνδρες» απειλούν το Χ.Α.

Το πτωτικό κλίμα της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευρείες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 2,5% εν μέσω των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» για ένα νέο κύμα της πανδημίας ακόμη και εντός του καλοκαιριού, τότε είναι βέβαιο οτι το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα δεν θα επιβεβαίωσει τις προσδοκίες για έσοδα της τάξης του 45% του 2019. 

Αυτό με τη σειρά του αναμένεται να «ψαλιδίσει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος σ’ ένα μεγάλο βαθμό εδράζεται στις τουριστικές εισπράξεις. Έτσι, οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να αποτιμήσουν το εν λόγω σενάριο, με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει μια πλαγιοκαθοδική πορεία. 

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ) αλλά και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς – Alpha Bank (ακολουθεί και η Ελλάκτωρ) έχουν απομυζήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών, συμβάλλοντας στην καθίζηση του ημερήσιου τζίρου. 

Τα παραπάνω δεδομένα, ως εκ τούτου, διαμορφώνουν ένα σκηνικό αγοραστικής απροθυμίας και προδιάθεσης ρευστοποιήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα της ελληνικής αγοράς, η οποία αναμένεται να ανακάμψει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021. 

Έως 2,3% οι απώλειες στις τράπεζες

Όπως είναι εύλογο, από τις ρευστοποιήσεις επηρεάστηκε δυσμενώς και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,35% και διολίσθησε κάτω από τα στηρίγματα των 530 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 525,7 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς υποχώρησε κατά 2,3% χάνοντας το τεχνικό σημείο των 2,3 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώθηκε κάτω του 1,4 ευρώ, χάνοντας περίπου 2%.

Η μετοχή της Eurobank, ταυτόχρονα, τερμάτισε στο -0,8% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διατηρήθηκε κάτω του 1 ευρώ και σε χαμηλό τριών μηνών, αν και παρουσίασε μικρή πτώση κατά 0,8%. Στο -2,3%, τέλος, κυμάνθηκε η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,84% 0,986 ευρώ
  • Attica Bank -2,29% 0,1622 ευρώ
  • Eurobak -0,87% 0,8248 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,28% 2,268 ευρώ
  • Πειραιώς -1,92% 1,38 ευρώ

Στο -4% Coca Cola, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις υψηλότερες απώλειες να παρατηρούνται στη μετοχή της Viohalco, η οποία κατρακύλησε στο 4,4%. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολίσθησε κατά 4,1% και τα 29,7 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα.

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 3% εμφάνισε η μετοχή της Lamda Development, ενώ άνω του 2% καθορίστηκε η πτώση για τις μετοχές των Τιτάνα, ΑΔΗΜΕ, Γεκ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos και ΟΤΕ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, υποχώρησε κατά 2,7% εν αναμονή του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, μόλις 12 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 111 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News