BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με Coca – Cola και Viohalco η προσπάθεια αντίδρασης

Στις 864 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Προς το 1 ευρώ η Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Με Coca – Cola και Viohalco η προσπάθεια αντίδρασης

Μια πειστική αντίδραση αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης των στηριγμάτων των 860 μονάδων, μετά τις χθεσινής απώλειες, οι οποίες έφθασαν στο -2%.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,65% και ενισχύεται στις 864,94 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (859,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 858,47 έως 865,13 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο, σε μια εικόνα απολύτως συνηθισμένη το τελευταίο διάστημα.

Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, οι οποίες ανήλθαν στο 2% και έφεραν την αγορά κάτω των στηριγμάτων των 860 μονάδων, σήμερα οι επενδυτές προσπαθούν να ανακτήσουν ένα μέρος του χαμένου εδάφους, χάρη και στη βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη (+0,6% o Stoxx 600). 

Ωστόσο, η αγοραστική προσπάθεια χαρακτηρίζεται από επιλεκτικότητα και εγκράτεια, με το θετικό πρόσημο επί της ουσίας να αποδίδεται σε μόλις 2-3 δεικτοβαρείς μετοχές, όπως για παράδειγμα των Coca – Cola και Viohalco, οι οποίες ανακάμπτουν κατά 1,5%.

Προσπάθεια της Alpha για ανάκτηση του 1 ευρώ

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, ενισχύεται ήπια κατά 0,7% και διαμορφώνεται στις 529 μονάδες, έχοντας ως βασικό στήριγμα τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +1% και καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του τεχνικού ορίου του 1 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 0,7% και διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 2,3 ευρώ. Οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, παράλληλα, ακολουθούν στο +0,6%, με τη δεύτερη πάντως να παραμένει κάτω του τεχνικού σημείου του 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,97% 0,9956 ευρώ
  • Attica Bank 0,49% 0,163 ευρώ
  • Eurobank 0,63% 0,83 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,71% 2,284 ευρώ
  • Πειραιώς 0,58% 1,388 ευρώ

Ανακάμπτουν Coca Cola, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Coca – Cola, μετά τις χθεσινές απώλειες του -4,4% (ως απόρροια της αποκοπής του μερίσματος), ανακάμπτει στο +1,5% και τα 30,15 ευρώ. Ακριβώς ίδια είναι η εικόνα και στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και τα 4,5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 0,4% και τα 13,75 ευρώ, μετά την επιτυχή άντληση των 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,12%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοικά, 14 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Προς απώλειες 3% στην εβδομάδα

H εβδομάδα που ολοκληρώνεται, αν μη τι άλλο, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια πλαγιοκαθοδική πορεία, χάνοντας για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου ακόμη και τα στηρίγματα των 860 μονάδων (στη συνεδρίαση της Πέμπτης).

Η ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα, η πιθανή επαναφορά μέρους των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η αβεβαιότητα για τον τουρισμό συνθέτουν ένα κοκτέιλ αρνητικό για τη Λεωφόρο Αθηνών, το οποίο μεταφράστηκε σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 3% για τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων από τράπεζες (-4% στην εβδομάδα) και blue chips (-3% στην εβδομάδα) απομυζούν την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, με αποτέλεσμα την σταθερή καθίζηση του ημερήσιου τζίρου στα επίπεδα των 40 έως 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν στο θετικό αφήγημα της αγοράς, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα παράλληλα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News