BUSINESS & FINANCE

Μετατροπή του DTC και AMK εγκρίνει η γ.σ. της Attica Bank

Μετατροπή του DTC και AMK εγκρίνει η γ.σ. της Attica Bank

Στα 300 εκατ. ευρώ έχει προσδιορίσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για την επόμενη τριετία η διοίκηση της Attica Bank. Μέρος αυτών θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με σειρά άλλων ενεργειών που αναλύθηκαν στο  πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που είναι σε εξέλιξη. 

Η διοίκηση της Τράπεζας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2021-2023  που αποσκοπεί στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank και τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο 1%. Στο πλάνο αυτό περιλαμβάνεται και η μετατροπή του DTC υπέρ του δημοσίου σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί. Ο στόχος της  ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων εξυπηρετεί το στόχο της διοίκησης για το διπλασιασμό των δανειακών υπολοίπων έως τα τέλη του 2023 με παράλληλη κάλυψη του κόστους των τιτλοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η Τράπεζα. 

Συγκεκριμένα η τιτλοποίηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία «Ωμέγα», περιλαμβάνει απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας  στα τέλη του 2020, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 885 εκατ. ευρώ. Η νέα τιτλοποίηση θα ενταχθεί στον Ηρακλή II και το senior τμήμα των ομολόγων που θα εκδοθούν και για το οποίο η Τράπεζα θα ζητήσει την κρατική εγγύηση υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα θα επιτύχει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια μειώνοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 41% που ήταν στα τέλη του 2020 στο 1%. 

Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

1. Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν κέρδη που θα ενισχύσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

2. Ένταξη των ομολόγων της υψηλής σειράς εξόφλησης Astir 1 και 2 στον Ηρακλή, ενέργεια που θα αποδώσει 5 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Από την ενέργεια αυτή η Τράπεζα θα εξοικονομήσει εποπτικά κεφάλαια που αντιστοιχούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ και όπως επισημάνθηκε θα «κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το παρελθόν της Attica Bank των NPLs του παρελθόντος».

3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών.  

4. Έκδοση κεφαλαίων της κατηγορίας 1 ή 2 ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς για την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 μονάδα περίπου έως το τέλος του έτους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News