BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προς τις 890 μονάδες με Aegean, ΕΤΕ στο +2%

Στις 888 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Προς τις 890 μονάδες με Aegean, ΕΤΕ στο +2%

Επιφυλακτικά ανοδικά, χωρίς ιδιαίτερο τζίρο κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, κυρίως στον FTSE Large Cap, με στόχο την ανακοπή του πενθήμερου καθοδικού σερί.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,45% και ενισχύεται ελεγχόμενα στις 888,83 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,89 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 888,03 έως 891,86 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 24 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράωρο της ημέρας.

Οι επενδυτές αναζητούν επιλεγμένα στηρίγματα, προκειμένου να αναχαιτίσουν την πτωτική τάση, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά -εδώ και τρεις συνεδριάσεις- κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, αποχαιρώντας μάλιστα τον Ιούνιο με απώλειες της τάξης του 1,1%.

Βέβαια, η χθεσινή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή, εξακολουθεί να αποτελεί εύφορο πεδίο για τους πωλητές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, έως ότου απορροφηθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Το ίδιο εξάλλου, είδαμε και στην πρόσφατη ΑΜΚ στην Πειραιώς.

Υπό πίεση η μετοχή της Alpha Bank

Σήμερα, ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,8% και υποχωρεί στο 1,05 ευρώ, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ευθυγραμμιστούν με την τιμή υλοποίησης της ΑΜΚ, δηλαδή το 1 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, μικρή πτώση παρατηρείται στις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες βρίσκονται στο 0,84 και στο 1,48 ευρώ αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται σημαντικά υψηλότερα, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,3% και τα 2,45 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,81% 1,0585 ευρώ
  • Attica Bank 0,12% 0,168 ευρώ
  • Eurobank -0,35% 0,847 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,33% 2,456 ευρώ
  • Πειραιώς -0,13% 1,488 ευρώ

Στο σύνολό του, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει μικρές διακυμάνσεις, καθώς λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 555 μονάδες, με τον τζίρο στις τράπεζες να κυμαίνεται μετά βίας στα 9 εκατ. ευρώ.

Μη τραπεζικά στηρίγματα

Στις μη τραπεζικές μετοχές, η μετοχή της Aegean συνεχίζει να ανακάμπτει, κερδίζοντας 2,3% και αναρριχόμενη στο τεχνικό σημείο των 5,41 ευρώ, εν μέσω των βελτιωμένων προοπτικών για την αεροπορική εταιρεία. Συνέχεια στη θετική εικόνα δίνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κερδίζει 2,5% και τα 12,2 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΤΕ αυξάνεται κατά 1,7% και τα 14,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ καταγράφει άνοδο κατά σχεδόν 2,2%, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. Κατά 1,1% ενισχύεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία διαπραγματεύεται στα 14,3 ευρώ.

Στον αντίποδα, οριακές απώλειες σημειώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 0,2%, μετά τις νέες μεταβολές στη μετοχική σύνθεση. Ανεπαίσθητη πτώση κατά περίπου 0,4% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Mytilineos.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίσης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη, με την Intracom να βρίσκεται στο +3,2% και την Intrakat στο +1,7%, χάρη στο βελτιωμένο επιχειρηματικό προφίλ. Κατά 3.5% αυξάνεται και η μετοχή της Κρι – Κρι, ενώ πτώση της τάξης του 1,5% παρατηρούνται στις μετοχές των Quest, ΟΛΘ και Τεχνική Ολυμπιακή.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Διατηρείται η θετική μακροπρόθεσμη εικόνα

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρέτησε τον Ιούνιο από το επίπεδο των 884 μονάδων, έχοντας εμφανίσει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (1,6% τον Μάιο, 1,1% τον Ιούνιο), αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει μάλλον ικανοποιητική, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κι αυτό, διότι η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψη των τουριστικών ροών. Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων).

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου αφήνουν ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,38%, τις τράπεζες 7,35% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 10,62%. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, δεδομένου ότι η λελογισμένη διόρθωση συνιστά δείκτη υγείας για μία αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News