BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος μετά τη διόρθωση

Στις 910 μονάδες ο Γ.Δ. - Στάσιμες οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος μετά τη διόρθωση

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι δειλά – δειλά επιστρέφουν σε αγοραστική διάθεση, μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία «έφερε» την αγορά κάτω των στηρίξεων των 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,53% και ενισχύεται στις 910,34 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (905,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 905,7 έως 910,72 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, προβαίνουν σε επιλεγμένες κινήσεις, αφενός θέλοντας να αξιοποιήσουν τις αγοραστικές ευκαιρίες (μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδμάδας), αφετέρου αποφεύγοντας την ανάληψη μεγάλου ρίσκου.

Εξάλλου, οι 900 – 910 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το πρώτο βασικό σημείο στήριξης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να διατηρείται «ζωντανή» και τις επόμενες ημέρες, δεδομένων των εξελίξεων στην Alpha Bank, η οποία «μετράει» αντίστροφα για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 800 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός, πάντως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων αναμένεται να συμμετάσχει στην επικείμενη διαδικασία είναι, σε κάθε περίπτωση, αρκετά θετική εξέλιξη, πιστοποιώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας, η μετοχή της οποίας συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα παραμένει στραμμένο και προς τις διεθνείς αγορές, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες υπέστησαν μια αισθητή διόρθωση, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων της Federal Reserve για τον αμερικανικό πληθωρισμό, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για ταχύτερη απόσυρση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. 

Με δεδομένη τη «ρηχότητα» της ελληνικής αγοράς, αλλά και την απουσία ουσιαστικών «καταλυτών», είναι σαφές ότι η κίνηση στο Χ.Α. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ορέξεις» των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Στασιμότητα σε Alpha, τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρές μεταβολές, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 570 μονάδες. Οι επενδυτές, άλλωστε, δείχνουν απρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα, ιδίως ενόσω εκκρεμεί η κρίσιμη ΑΜΚ στην Alpha Bank, η οποία δημιουργεί αρκετή νευρικότητα στον κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ενισχύεται κατά 1,5% και τα 2,58 ευρώ), οι μετοχές των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται σ’ ένα πολύ στενό εύρος τιμών +/-0,50%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,45% 1,1050 ευρώ
  • Attica Bank 0,53% 0,1910 ευρώ
  • Eurobank -0,61% 0,8446 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,49% 2,5820 ευρώ
  • Πειραιώς -0,26% 1,52 ευρώ

Στο +3% η Aegean

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές στον FTSE Large Cap, έντονo αποδεικνύεται το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 3,3% και τα 5,62 ευρώ, ενώ κατά 1,5% αυξάνονται και οι μετοχές των Jumbo, EXAE και ΕΛΠΕ, καθώς αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να επανατοποθετηθούν μετά την πρόσφατη διόρθωση.

Από την άλλη πλευρά, υπό πίεση τελεί η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2,2%, διατηρώντας ωστόσο το τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ εν όψει και της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ.  Στο μεταξύ, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στη «πρεμιέρα» στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινείται σταθεροποιητικά στο +0,47% και τα 2,15 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News