BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής με την Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει ξανά

Στις 925 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +2% η Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής με την Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει ξανά

Στάση αναμονής γύρω από τις 925 μονάδες τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις και κατοχύρωση των χθεσινών κερδών, τα οποία έφεραν την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει οριακές μεταβολές, κερδίζοντας μόλις 0,5% ή 0,47 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (924,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες -από 924,28 έως 926,07 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Οι επενδυτές, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, φαίνεται ότι δεν έχουν διάθεση ανάληψης μεγάλου ρίσκου και επιλέγουν να προχωρήσουν σε λελογισμένες κινήσεις, κλίνοντας περισσότερος προς την κατοχύρωση των κεκτημένων.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ είναι αυτή που μέχρι στιγμής «ξεχωρίζει», καθώς ενισχύεται άνω του 2% και προσεγγίζει το τεχνικό σημείο του 1,6 ευρώ, χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης από το AtlasInvest, το οποίο απέκτησε το 3,6% των μετοχών. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 1%, συνεχίζοντας να καλύπτει το «χαμένο» έδαφος της πανδημίας, δεδομένου ότι υποαποδίδει σταθερά έναντι των υπόλοιπων εισηγμένων του FTSE Large Cap. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, όπως και της Lamda Development. 

Η μετοχή της Aegean, στο μεταξύ, καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις (-0,18%), μετά την επιτυχή άντληση των 60 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελούσε υποχρέωση στο πλαίσιο του πανδημικού πακέτου βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ. 

Υποτονικά οι τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, από την έναρξη της συνεδρίασης εμφανίζουν μικρές και ελεγχόμενες απώλειες, καθώς οι επενδυτές έχουν επιλέξει να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 596 μονάδες, πολύ κοντά στο όριο των 600 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί λίγο κάτω του 1,19 ευρώ, ενώ στο τεχνικό όριο των 2,7 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, ταυτόχρονα, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,25% 1,187 ευρώ
  • Attica Bank -0,34% 0,178 ευρώ
  • Eurobank 0,02% 0,857 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,33% 2,692 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,62 ευρώ

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές καταγράφουν μείωση, ενώ 11 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ. 

Πώς θα δούμε τις 950 μονάδες

Το κλιμα στο ελληνικό χρηματιστήριο τείνει σταδιακά προς βελτίωση, αφήνοντας πίσω τα «σκαμπανεβάσματα» του Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 1,6% της αξίας του και ανέκοψε το ανοδικό σερί του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου.

Για 5η διαδοχική συνεδρίαση, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται άνω του ψυχολογικού σημείο των 900 μονάδων, ενώ όπως απέδειξε και η χθεσινή συνεδρίασης, έχει ήδη βάλει ρότα για τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

Αυτή την στιγμή, το μοναδικό «αγκάθι» είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) στην Alpha Bank, η οποία στις 15 Ιουνίου καλείται να αποφασίσει αν (ο Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει το 7%, τάσσεται κατά) και πώς θα προχωρήσει στην άντληση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ. 

Μόλις ξεπεραστεί και η παραπάνω δυσκολία και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, τότε ο τραπεζικός δείκτης θα καταστεί ικανός να στηρίξει περιατέρω τη Λεωφόρο Αθηνών, συνδράμοντας στην προσπάθεια υπέρβασης των 950 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ευρύτερες εξελίξεις, με την Ελλάδα να αναμένει εντος του 2021 έως και 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (αντί της αρχικής εκτίμησης για 4 δισ. ευρώ), αλλά και να εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη (3,6% η μέχρι στιγμής εκτίμηση).

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός προχωράει ομαλά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη αρνητική εξέλιξη, τότε ο δρόμος προς τις 950 μονάδες -γιατί όχι και προς τις 1.000 μονάδες- είναι «καθαρός».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News