Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 17:56
BUSINESS & FINANCE

WSJ: «Όχι» του Τζον Πόλσον στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Διατηρεί το 7% των δικαιωμάτων ψήφου

WSJ: «Όχι» του Τζον Πόλσον στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Κατά της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK), ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, φέρεται να τάσσεται ο Τζον Πόλσον, ένας από τους ιδιώτες μετόχους της Alpha Bank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, το fund Paulson & Co, το οποίο διατηρεί το 7% των δικαιωμάτων ψήφου, έχει εκφράσει σαφείς επιφυλάξεις εναντίον της ΑΜΚ, θεωρώντας ότι είναι περιττή, καθώς η τράπεζα δεν χρήζει νέων κεφαλαίων.

Μάλιστα, κατόπιν της σχετικής εισήγησης από τη συμβουλευτική εταιρεία ISS, ο Αμερικανός επενδυτής αναμένεται να καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 15 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πόλσον αποτελεί έναν από τους θεσμικούς long επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, διαθέτοντας μερίδιο μετοχών της τάξης του 18,6% και στην Πειραιώς.

Εκπρόσωπος της τράπεζας, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο για την ΑΜΚ έχει τύχει της θετικής απήχησης της πλειονότητας των επενδυτών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων.

«Έχουμε επιτυχώς αναδιαρθρώσει τον ισολογιασμό μας, και μόλις ξεκινήσει η εισροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είμαστε σε δυναμική θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην τράπεζα να στηρίξει σημαντικές επενδύσεις σε τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, το real estate, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Αναμένεται δε, να επιτρέψει στην Alpha Bank να πιάσει τον στόχο για δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 2% και απόδοση 10% έως το 2024. Με δεδομένη τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Alpha Bank ετοιμάζεται για πιθανή αποκοπή μερίσματος από το 2023».

Επιφυλάξεις για την ΑΜΚ έχουν εκφραστεί κι από άλλες «φωνές», όπως αυτή της Institutional Shareholder Services, η οποία έχει καλέσει τους μετόχους να καταψηφίσουν το σχέδιο, με το σκεπτικό ότι δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια και ότι οι μετοχές ήδη διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Από την πλευρά της, η συμβουλευτική εταιρεία Glass Lewis & Cο έχει επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για ένα πιθανό dilution δεν υπερτερούν των κερδών της ΑΜΚ, συστήνοντας στους επενδυτές να ταχθούν υπέρ της άντλησης των 800 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News