BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες – Ισχνός ο τζίρος

Στηρίγματα από ΕΤΕ, Πειραιώς και Aegean, πιέσεις σε ΔΕΗ - Attica

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες – Ισχνός ο τζίρος

Σταθεροποίηση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει νέους «καταλύτες», προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 910 μονάδων. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν δείχνει αρκετά δύσκολο, δεδομένης και της αισθητής έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,10% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 904,47 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -903,23 έως 910,28 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ έως τη 1.55 το μεσημέρι.

Παρότι κατά το ξεκίνημα της ημέρας επιχείρησε να προσεγγίσει τις 910 μονάδες, στη συνέχεια ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε τα όποια στηρίγματα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, παραμένοντας βέβαια, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών (913 μονάδες).

Αυτή την στιγμή, το momentum εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική πορεία (+1,3%) της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δείχνει έτοιμη να ανακάμψει άνω του ψυχολογικού ορίου των 2,5 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κερδίζει 1% και διατηρείται σταθερά άνω του 1,6 ευρώ. Ώθηση παρέχεται κι από τη μετοχή του Τιτάνα, η οποία βρίσκεται στο +1,4% και τα 17,3 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 6,5%, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για τo μέλλον της τράπεζας και την είσοδο του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο. Υπό πίεση τελεί και η μετοχή της ΔΕΗ (-2%), καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανέβαλε επ’ αόριστον την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου.

Κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών

Η σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την αδυναμία άμεσης υπέρβασης των αντιστάσεων των 910 μονάδων, αλλά και την ανάγκη εμφάνισης νέων καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την αγορά προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, αυτόν των 950 μονάδων.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,45% και τις 444 μονάδες, μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ανησυχίες για τον κίνδυνο ισχυρής διόρθωσης, ως απόρροια της αύξησης του πληθωρισμού και της κατ’ επέκτασης σταδιακής απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες τροφοδοτούν τις αγορές με άφθονη ρευστότητα, παραμένουν στη «γωνία», χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά θα επηρεαστεί αρνητικά από τις διεθνείς αναταράξεις, με τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρεί στις στηρίξεις των 860 και των 880 μονάδων, αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες την προσδοκώμενη ανάκτηση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

Τράπεζες: Αδυναμία προσέγγισης των 600 μονάδων

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης παραμένει διστακτικός, καθώς -ελλείψει σημαντικών αγοραστικών κινήσεων- δείχνει απρόθυμος να προσεγγίσει το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την στιγμή κερδίζει μόλις 0,35% και διαμορφώνεται στις 586 μονάδες. Εξάλλου, η επιστροφή των τραπεζών σε υψηλά 15 μηνών (άνω των 600 μονάδων) συνιστά αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Πέραν των στηριγμάτων από ΕΤΕ και Πειραιώς, η «εικόνα» στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η μετοχή της Alpha Bank, παρά το θετικό ξεκίνημα, βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητη στο 1,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank παρουσιάσει μικρές απώλειες της τάξης του 0,3%, παραμένοντας κάτω του τεχνικού σημείου του 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,04% 1,3055 ευρώ
  • Attica Bank -6,5% 0,1496 ευρώ
  • Eurobank -0,35% 0,7915 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,46% 2,506 ευρώ
  • Πειραιώς 0,87% 1,63 ευρώ

Χάνονται τα στηρίγματα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,17%), οι αγοραστές έχουν χάσει τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους πωλητές -όπως και χθες- να κερδίζουν σταδιακά έδαφος, στοχεύοντας -πέραν της ΔΕΗ- και τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διολισθαίνει κατά 1,4%. Μικρότερου εύρους πιέσεις ασκούνται και σε ΕΥΔΑΠ – ΟΤΕ

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean κερδίζει περίπου 1%, ενώ Viohalco και Jumbo, παρά την ισχυρή εκκίνηση, έχουν περιορίσει την ημερήσια άνοδο σε λιγότερο του 1%. Κατά 0,9% ενισχύεται, στο μεταξύ, η μετοχή της Fourlis και κατά 0,6% οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Mytilineos.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.55), 48 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 54 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News