Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 18:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ποιος είναι προτιμητέος επενδυτής για την τιτλοποίηση «Ωμέγα»

Η τελευταία τιτλοποίηση της τράπεζας

Attica Bank: Ποιος είναι προτιμητέος επενδυτής για την τιτλοποίηση «Ωμέγα»

Δεσμευτική πρόταση για την πώληση των ομολόγων μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής σειράς της τιτλοποίησης «Ωμέγα» έλαβε από τον Όμιλο Ellington Solutions η διοίκηση της Attica Bank.

Η πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή, αφορά την απόκτηση:

  • Της ενδιάμεσης θέσεως (Mezzanine Νote)
  • Του τίτλου μειωμένης εξασφάλισης (Junior Note)
  • Του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ Α.Ε.»

H Ellington Solutions S.A. κατέστη προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας προσφορών. Η δεσμευτική πρόταση υπεβλήθη κατόπιν της ολοκλήρωσης του χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence) των υπό απόκτηση στοιχείων.

Η Ellington Solutions S.A. αποτελεί τον επενδυτικό μοχλό της Ellington Management Group (Ellington) στην Ελλάδα. Η Ellington ιδρύθηκε το 1994 στις ΗΠΑ, αποτελεί ηγετικό επενδυτικό όμιλο με παρουσία στην Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ έχει υλοποιήσει επενδύσεις με κεφάλαια, τα οποία υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ως σύμβουλος της Attica Bank λειτούργησε η Storm Harbour Greece.

«Με την επιλογή του επενδυτή εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, η αποφασισθείσα από τη Διοίκηση της Τράπεζας στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου και του μηδενισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, τιτλοποίηση “Ωμέγα”» σχολίασε η τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα τιτλοποίηση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ολοκληρώνει τον κύκλο των διαδοχικών τιτλοποιήσεων, συνολικού μεγέθους 3 δισ. ευρώ, ο οποίος «άνοιξε» τον Δεκέμβριο του 2016.

Νέα εθελούσια

Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, είχε καταστεί γνωστό ότι η Attica Bank προχωρά σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδους, με τις αιτήσεις των εργαζομένων να ξεκινούν στις 17 Μαΐου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις, σε κάθε περίπτωση, επέρχονται εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας για την Attica Bank, η οποία εμφάνισε ζημιές άνω των 300 εκατ. ευρώ για το 2020, λόγω των υψηλών προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Το ύψος των ζημιών, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων κεφαλαίων, αναμένεται να οδηγήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην απόφαση παρέμβασης, αποκτώντας το 25% – 30% των μετοχών της τράπεζας, σ’ ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο προσομοιάζει το αντίστοιχο της Πειραιώς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News