Business Talk Τρίτη 18/05/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Ποιες αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στον πάγο

Ποιες αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στον πάγο
  • Από το αναθεωρημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ευρύτερα γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ , συνάγουμε πως όλες οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις πάνε (ακόμα πιο) πίσω. Όχι ότι υπήρχαν πολλές. Για παράδειγμα το Αεροδρόμιο Αθηνών (κατανοητό αυτό) πάει για όταν θα γίνουν καλύτερες οι ημέρες για τις αερομεταφορές. Τα ποσοστά σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ όπως και εκείνα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πάνε για όταν θα γίνουν καλύτερες οι χρηματιστηριακές (και πολιτικές;) συνθήκες. Σωστά όλα αυτά βέβαια. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, η προηγούμενη σύμβαση της οποίας λήγει, και που ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο εξάμηνο φέτος, πάει για το 2022 (ίσως ένεκα και αναδιάρθρωσης του κλάδου;). Μοναδική εξαίρεση, και αυτή βέβαια με κάποιες καθυστερήσεις, η διαδικασία για την ΔΕΠΑ.

 

  • Αντί όλων αυτών λοιπόν βλέπουμε στο περίφημο ADP μια σειρά από μικρά σχετικά ακίνητα και πολλή σάλτσα για ιαματικές πηγές, μαρίνες κλπ. Όχι ότι δεν έχουν σημασία αλλά… Ούτως λοιπόν η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που αναλαμβάνει οσονούπω, έχει να τρέξει μόνο τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και ειδικότερα της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, όπως και να προκηρύξει το διαγωνισμό για το Βόλο. Όπου όπως έμαθαν χθες όλοι, γιατί κάποιοι το ήξεραν, θα δημιουργηθεί ναύσταθμος! Και έτσι περιμένουμε το Πολεμικό Ναυτικό να μας πει τι εκτάσεις χρειάζεται για να της δεσμεύσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

  • Ωστόσο όλα αυτά δε σημαίνουν πως η κυβέρνηση έχει δεύτερες σκέψεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Κάθε άλλο. Απλώς τον κεντρικό ρόλο ακούγεται πως σταδιακά αναλαμβάνει το υπό νέα ηγεσία υπερταμείο, το οποίο είχαμε συνηθίσει σε ρόλο θεατή (Θυμηθείτε την περίπτωση της Folli-Follie στην οποία το υπερταμείο ελέγχει ακόμα το 1%). Σημαντικό βάρος θα πέσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της άλλης θυγατρικής του υπερταμείου, της ΕΤΑΔ αλλά και ορισμένων άλλων συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων. Ο καιρός γαρ εγγύς.

 

  • Αξίζει να θυμηθούμε πως ο πρώτος ίσως κανόνας που μαθαίνει όποιος αρχίζει να ασχολείται με το trading των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι «never short the bund». Πραγματικά, στα βάθη της πανδημίας οι επενδυτές φάνηκαν διατεθειμένοι να πληρώσουν σχεδόν 1% για το «προνόμιο» να δανείσουν στο γερμανικό κράτος, ή αλλιώς για να επενδύσουν στο 10ετές γερμανικό bund, ένα από τα ασφαλέστερα χρεόγραφα, τελεία και παύλα. 

 

  • Όμως, καθώς το sell off στα γερμανικά ομόλογα επιταχύνεται, οι μεγάλες τράπεζες τολμούν τώρα να σορτάρουν το bund. Η Toronto-Dominion Bank έκλεισε τη σύστασή της για αγορά γερμανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι αποδόσεις άγγιξαν τα επίπεδα stop-loss που είχε θέσει. Η NatWest Markets συστήνει στους πελάτες της να πουλήσουν τα bunds, μιλώντας για το τέλος του «σούπερ-κύκλου» που ευθύνεται για το ράλι των τίτλων αυτών τα τελευταία 20 χρόνια. Και τόσο η Goldman Sachs όσο και η ING προβλέπουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα φτάσει στο 0% έως τα τέλη του έτους. 

 

  • Έτσι και αλλιώς, οι αρνητικές αποδόσεις δεν ήταν παρά μία «ανωμαλία» των αγορών, θα πουν πολλοί. Βέβαια, αν κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα από τα ασφαλέστερα ομόλογα του κόσμου, το γερμανικό, και να εξασφαλίσει θετικές αποδόσεις, τότε προφανώς θα έχει λιγότερους λόγους να ρισκάρει τα χρήματά του με πιο ριψοκίνδυνες εκδόσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι ελληνικές. Κυρίως, όμως, εάν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, τότε όλα όσα ξέραμε τα τελευταία χρόνια για τις αγορές ομολόγων δεν θα ισχύουν πια. Θα είναι μία εντελώς νέα εποχή, πιθανότατα με νέους κανόνες. Θα επανέλθουμε, θέλοντας και μη όταν ξεκινήσει η συζήτηση για τα ελλείμματα. Μέσα 2022 το αργότερο.

 

  • Το Μαρούσι είναι μία από τις περιοχές που έχει “κυκλώσει” με νέα projects ο υπερδραστήριος Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand. Μετά λοιπόν, το κτίριο γραφείων στην οδό Νερατζιωτίσσης 115, που ανέπτυξε, πριν από μερικά χρόνια, και ενοικίασε η εταιρεία στο βελγικό όμιλο χημικής βιομηχανίας και πλαστικών Ravago, η Dimand υλοποιεί ένα ακόμη project. Στο οικόπεδο 10 στρεμμάτων, στην οδό Νερατζιωτίσσης 111, θα δημιουργηθεί το Kaizen Campus, που θα βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο με τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2022. Αρχιτέκτονας του project είναι η εταιρεία ΆΣΠΑ του Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει βάλει την υπογραφή της στο The Mall Athens που βρίσκεται απέναντι από τις αναπτύξεις της Dimand.

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News