BUSINESS & FINANCE

«Φρενάρει» η άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πιέσεις σε Jumbo, ΕΤΕ

Οπισθοχώρηση στις 905 μονάδες για τον Γ.Δ.

«Φρενάρει» η άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πιέσεις σε Jumbo, ΕΤΕ

Σημάδια στασιμότητας εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να δώσει συνέχεια στο θετικό ξεκίνημα της Δευτέρας, καθώς οι αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων φαίνεται ότι απαιτούν περαιτέρω «καύσιμα», και ιδίως μια σαφώς καλύτερη «εικόνα» από τους τραπεζικούς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,16% και υποχωρεί στις 905,59 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,08 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 905,34 έως 914,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 33 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι. 

Η ελληνική αγορά, παρά το ιδανικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, επιδεικνύει δυσκολίες υπέρβασης των αντιστάσεων των 910 – 915 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ως αποτέλεσμα, η Λεωφόρος Αθηνών όχι μόνο δεν καταφέρνει να διατηρήσει την πρωινή ανοδική κίνηση, η οποία έφθασε έως τις 914 μονάδες, αλλά έχει γυρίσει και σε αρνητικό έδαφος, επηρεασμένη κι από την έντονη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές (-0,3% ο Stoxx 600).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δίνει «μάχη» για να διατηρήσει το όριο των 2,5 ευρώ, δεχόμενη πιέσεις της τάξης του 1,5%. Από την πλευρά τους, βέβαια, Alpha Bank – Eurobank – Πειραιώς συνεχίζουν σε ανοδικό τέμπο, προσφέροντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Η απώλεια του πρωινού momentum απορρέει κι από το «μάζεμα» των κερδών στον τίτλο της Lamda Development, ο οποίος από το +3% έχει περιοριστεί πέριξ του +1%, παρά την αισιοδοξία ότι εντός Ιουνίου θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικόν Α.Ε., σηματοδοτώντας την έναρξη των έργων στον πρώην αεροδρόμιο. 

Υπό πίεση τελούν, επίσης, αρκετοί τίτλοι του FTSE Large Cap, με τις εντονότερες ρευστοποιήσεις να παρατηρούνται στη μετοχή της Jumbo και στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 2,1% και κατά 1,7%, αντίστοιχα.

Διόρθωση ή 1.000 μονάδες;

Η εν μέρει επιστροφή των πωλητών στο Χ.Α., όπως είναι εύλογο, επαναφέρει τη συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα υπάρξει κίνηση προς τον επόμενο στόχο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών, ή αν οι 910 – 915 μονάδες θα αποδειχθούν το προσωρινό «ταβάνι» της αγοράς, δεδομένου ότι ήδη τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου υπερβαίνουν το 50%.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι υποστηρίζουν ότι η δίκαιη τιμή της ελληνικής αγοράς έχει ήδη «κατακτηθεί», αλλά και όσοι περιμένουν μια βίαιη διόρθωση των διεθνών αγορών, ως απόρροια της συζήτησης για απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και τη «ρηχή» αγορά της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη ακόμη και προς τις 1.000 μονάδες, προεξοφλώντας τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, η οποία δύναται να βελτιώσει ακόμη περισσότερα τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων. 

Τράπεζες: Τέλος στο 6ήμερο καθοδικό σερί

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καταφέρνει -έστω και δύσκολα- να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,57% και «πιάνοντας» τις 585 μονάδες. Ωστόσο, η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας τον έχει αφήσει πίσω κατά 53 μονάδες από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις, ξεχωρίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του ορίου του 1,3 ευρώ. Αντίστοιχη προσπάθεια για το 0,8 ευρώ καταβάλλει και η μετοχή της Eurobank, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται στο +0,9% και το 1,61 ευρώ. Στον αντίποδα, υπό ελεγχόμενη πίεση τελεί ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,44% 1,3005 ευρώ
  • Attica Bank -1,34% 0,162 ευρώ
  • Eurobank 1,07% 0,7904 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,58% 2,486 ευρώ
  • Πειραιώς 0,88% 1,614 ευρώ

Με Jumbo στο -2,1% και Lamda στο +1%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17%), οι αγοραστές έχουν απολέσει το «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, οι οποίοι έχουν ισορροπήσει την κατάσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς τις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται σημαντικές ρευστοποιήσεις σε Jumbo (-2,1%), Τιτάνα (-1,6%), ΕΛΠΕ (-1,7%) και ΟΛΠ (-1,7%).

Από την άλλη πλευρά, κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development και του ΟΤΕ, ενώ στο +0,7% κινείται η μετοχή της ΔΕΗ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ δε, παρά τα πρωινά κέρδη χάρη στην ολοκλήρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΑΚΤΩΡ, είναι σταθερή (-0,1%) στο 1,3 ευρώ.

Συνολικά, μέχρι στιγμής (14.10), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News