BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Νικητής» η στασιμότητα με την Εθνική στο -4%

Ράλι για Πλαστικά Θράκης, Attica Bank

Χρηματιστήριο: «Νικητής» η στασιμότητα με την Εθνική στο -4%

Οριακές απώλειες εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, εξαιτίας τόσο της απώλειας των στηριγμάτων στη Eurobank όσο και των σημαντικών πιέσεων στην Εθνική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,15% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 894,70 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (896,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες -από 890,76 έως 901,88 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 88 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική του σημερινού ευμετάβλητου κλίματος ήταν η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία από το πρωινό +2,5%, ως απόρροια της εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece, τερμάτισε κοντά στο -1,5%. Έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διόρθωσε στο -4%, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών εισόδου στον βασικό δείκτη MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 27 Μαΐου, με την Ελλάδα να διαθέτει τέσσερις εκπροσώπους (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Eurobank). Προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί και για τη μετοχή της Mytilineos (-2,4%), η οποία επίσης έμεινε εκτός του βασικού δείκτη.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών συνέχισε να παρέχει η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανέκαμψε κοντά στο 12% και τo 0,18 ευρώ, παρά την επί της ουσίας χρεοκοπία της τράπεζας και την επικείμενη παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η επίδοση της μετοχής της Πλαστικά Θράκης, η οποία διατήρησε έως τέλους τα διψήφια κέρδη (14%), χάρη στα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνου. Κατά 9% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΑΒΑΞ, με αποτέλεσμα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδώσει (+2,5%) έναντι του Γενικού Δείκτη.

Ο κίνδυνος των διεθνών αναταράξεων 

Η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Τρίτης, εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, σε πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά την δεδομένη πρόθεση της Λεωφόρου Αθηνών για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015- φαίνεται ότι προηγείται το σενάριο της βραχυπρόθεσμης «οπισθοχώρησης», με πρώτο σημείο στήριξης τις 870 μονάδες. 

Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η ελληνική επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία, με αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των τάσεων για ρευστοποιήσεις.

Σήμερα, στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις εαρινές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ για το 2021 και 6% για το 2022 έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 5% και 3,5%, αντίστοιχα.

«Έχασαν» και τις 590 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, διατηρώντας «ζωντανή» την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κατέγραψε εκ νέου απώλειες, υποχωρώντας κατά 1,4% και τις 588 μονάδες, χάνοντας και τις 590 μονάδες. Κι αυτό, παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας επιχείρησε να αξιοποιήσει το θετικό momentum από την απόφαση του MSCI.

Πέραν των αξιοσημείωτων ρευστοποιήσεων σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, σημάδια στασιμότητας εμφάνισαν και οι δύο εναπομείνασες μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,58 και στο 1,27 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,16% 1,273 ευρώ
  • Attica Bank 11,93% 0,1802 ευρω
  • Eurobank -1,33% 0,814 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,10% 2,57 ευρώ
  • Πειραιώς 0,06% 1,581 ευρώ

Με Mytilineos στο -2,5%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,37%), αγοραστές και πωλητές αναδείχθηκαν σχεδόν «ισόπαλοι», με την εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό να μοιάζει «μοιρασμένη». Από τη μία πλευρά, οι μετοχές των Jumbo – ΔΕΗ ενισχύθηκαν λίγο κάτω του 1,5%, ενώ στο 1,2% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Coca – Cola, χάρη στα αισιόδοξα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Στον αντίποδα, πέραν της μετοχής του Mytilineos, η οποία απώλεσε το 2,5% της αξίας της, μετά τη μη είσοδο στον MSCI Standard Greece, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχώρησε κατά 1,30%. Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΤΕ εμφάνισε μικρές απώλειες κατά 0,35%, καθώς το πρωί ανακοίνωσε μείωση 1,2% στα ενοποιημένα έσοδα αλλά και αύξηση 3,9% στα λειτουργικά κέρδη. 

Συνολικά, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 42 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,3 δισ. ευρώ.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News