ΑΓΟΡΕΣ

Στον MSCI Standard Greece από τις 27/05 η μετοχή της Eurobank

Στον MSCI Standard Greece από τις 27/05 η μετοχή της Eurobank

Στον δείκτη MSCI Standard Greece εντάσσεται από τις 27 Μαίου η μετοχή της Eurobank, η οποία διαγράφεται από τον δείκτη Small Cap. 

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος από τον δείκτη Small Cap διαγράφεται και η μετοχή της Πειραιώς, καθώς μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα, έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες της ελληνικές αγοράς,

Με την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece, ο δείκτης περιλαμβάνει πλέον 4 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank, ενώ εκτός βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής τράπεζας και της Μυτιληναίος για τις οποίες ορισμένοι οίκοι είχαν πιθανολογήσει την εισαγωγή τους.

Η Eurobank ήταν η μόνη από τις τράπεζες που πληρούσε τις προϋποθέσεις επανένταξης στη μεγάλη κατηγορία, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει πια τα 3 δισ. ευρώ. Η μετοχή της είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες της ελληνικές αγοράς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale οι εισροές για τη Eurobank από την ένταξη στους δείκτες υπολογίζονται γύρω στα 120 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη αναδιάρθρωση του δείκτη τον Μάιο του 2020 και υπό το βάρος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Τιτάνα, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ στην αναθεώρηση, του περασμένου Νοεμβρίου 2020, οι τέσσερις μετοχές είχαν γίνει τρεις, με τη διαγραφή και της Motor Oil.

Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς και αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – κάθε Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών .

Το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι αυτό του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών. Να σημειωθεί ότι το 31,27% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ανήκει στον όμιλο Fairfax και το 4,93% στην Helikon Investments. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News