Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Πειραιώς: Στις 7 Μαΐου η εισαγωγή των νέων μετοχών – Ποια τα νέα ποσοστά για ΤΧΣ, Paulson, Helikon

Πώς κατανέμονται οι 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές

Πειραιώς: Στις 7 Μαΐου η εισαγωγή των νέων μετοχών – Ποια τα νέα ποσοστά για ΤΧΣ, Paulson, Helikon

Στις 7 Μαΐου αναμένεται να εισαχθούν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές της Πειραιώς, οι οποίες προήλθαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της τράπεζας, το 85% των νέων μετοχών, δηλαδή 1 δισ. μετοχές, κατανέμηθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Ειδικότερα:

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο πριν την ΑΜΚ κατείχε άνω του 60% των μετοχών, θα διαθέτει πλέον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.
  • Το fund Paulson θα διαθέτει το 19,2% του μετοχικού κεφαλαίου
  • Το Helikon Investment θα διαθέτει το 5,42% του μετοχικού κεφαλαίου
  • Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα κατέχει το 2,9% του μετοχικού κεφαλαίου

To υπόλοιπο 19% της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από έξι funds και θεσμικούς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται πετρελαϊκά έσοδα 1,3 τρισ. δολαρίων, ο αμερικανικός οίκος Fidelity, το private equity Bain Capital, η Blackrock, το καναδικό Fiera Capital και ο επενδυτικός βραχίονας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADIA.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών καθορίστηκε στο ανώτατο εύρος, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Στη Δημόσια Προσφορά, η οποία αφορούσε τους εγχώριους επενδυτές, διατέθηκε το 15% των νέων μετοχών, δηλαδή 180 εκατ. νέες μετοχές. Εξ αυτών:

  • Το 21,25% κατανεμήθηκε σε ειδικούς επενδυτές (6,89% σε όσους είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής και 14,3% σε όσους δεν είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής).
  • Το 78,75% κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές (41,4% σε ιδιώτες επενδυτές που είχαν δικαίωμα σε προνομιακή κατανομή και 37,33% σε ιδιώτες επενδυτές που δεν είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομης)

Στο μεταξύ, η συνολική ζήτηση για τη Δημόσια Προσφορά υπερκάλυψε κατά 2,51 φορές τη ζητούμενο ποσό, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τη Διεθνή Προσφορά, η ζήτηση διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 3,56 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε σήμερα στα 2,17 ευρώ, δηλαδή κατά σχεδόν 100% άνω της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών (1,15 ευρώ). Tο ενδιαφέρον, επομένως, εστιάζει στη συμπεριφορά της μετοχής, όταν οι 1,2 δισ. νέες μετοχές εισέλθουν σε διαπραγμάτευση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News