BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μία «ανάσα» από τις 900 με άλμα 13% στην Πειραιώς

Άνοδος 3% για την Ελλάκτωρ και 2,5% για ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο: Μία «ανάσα» από τις 900 με άλμα 13% στην Πειραιώς

Μία «ανάσα» από τις 900 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά την ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος- κατάφερε να κάνει το «comeback», να βρει νέα «καύσιμα» από την Πειραιώς και να κλείσει σε θετικό έδαφος, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,65% και ενισχύθηκε στις 899,58 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (896,7 μονάδες) και «φλερτάροντας» με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 890,89 έως 899,58 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να μην ακολουθεί την υψηλή τάση των προηγούμενων ημερών, περιοριζόμενος κάτω των 67 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, έχοντας και την «παρακαταθήκη» του χθεσινού +2%, κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, προσεγγίζοντας τον στόχο ανάκτησης των 900 μονάδων. Εκεί δηλαδή, που είχε βρεθεί και προ ολίγων ημερών. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στα μέσα της ημέρας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

«Κλειδί» της ημερήσιας τάσης αποτέλεσε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος κατάφερε να «μαζέψει» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος (-0,39%) στις 591,98 μονάδες, απέχοντας μόλις οκτώ μονάδες από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, οι οποίες αποτελούν και το ορόσημο της προ-Covid περιόδου.

Όπως ήταν φυσικό, η υπερκάλυψη της ζήτησης για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς, η οποία οριστικοποιήθηκε στο ανώτατο όριο του διαθέσιμου εύρους τιμών, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή, παρείχε σημαντική ώθηση, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι το σύνολο του τραπεζικού τομέα επιτέλους θα γυρίσει «σελίδα».

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΑΜΚ εισήλθαν, πέραν των γνωστών «παιχτών» (Paulson, Μυστακίδης κ.α.), τόσο η BlackRock όσο και το νορβηγικό ταμείο πλούτου, το οποίο διαχειρίζεται τα έσοδα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Παραμένει θετική η «μεγάλη εικόνα»

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ευρύτερη «εικόνα» της ελληνικής αγοράς -παρά τα τελευταία πισωγυρίσματα- παραμένει ευοίωνη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται -πέραν των τραπεζικών προοπτικών- και στα θετικά οικονομικά μεγέθη μιας σειράς εισηγμένων. Αυτό το γεγονός, μάλιστα, πιστοποιεί και τα αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου, δεδομένου του discount αρκετών τίτλων στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Η αισιοδοξία των επενδυτών «ισχυροποιείται» περαιτέρω από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, όπως κι από το σχέδιο για την επανεκκίνηση τουρισμού (15/5) και εστίασης (3/5), δύο κλάδων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πανδημία. 

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται και η ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσβλέπουν σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB-».

Άλμα 13% για την Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, κατάφερε να κλείσει σχεδόν σταθεροποιητικά, παραμένοντας σε επίπεδα άνω των 590 μονάδων και σε απόσταση «αναπνοής» από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν η Πειραιώς, η οποία εν μέσω των αισιόδοξων προοπτικών για τη μετα-ΑΜΚ «εποχή» σκαρφάλωσε στο +13% και το 1,99 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του reverse split (16/4). Ταυτόχρονα, η Alpha Bank, μετά το χθεσινό +6,5%, συνέχισε την αγοραστική κίνηση, σημειώνοντας άνοδο κατά 2% και διευρύνοντας στο +30% το ράλι από τις αρχές του 2021.

Στον αντίποδα, στο επίκεντρο σημαντικών ρευστοποιήσεων τέθηκε η μετοχή της Eurobank, η οποία «οπισθοχώρησε» στο -2,5% και το 0,7578 ευρώ. Κατά 0,6% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρ’ όλα αυτά παρέμεινε άνω του ορίου των 2,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alph Bank 1,98% 1,237 ευρώ
  • Attica Bank 3,75% 0,2215 ευρώ
  • Eurobank -2,55% 0,7578 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,62% 2,57 ευρώ
  • Πειραιώς 13,07% 1,99 ευρώ

Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να παραμείνουν στο «τιμόνι» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία -μία ημέρα μετά το +14%- ενισχύθηκε κατά 3%, ως απόρροια της χθεσινής έγκρισης της προτεινόμενης ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean τερμάτισε στο +1,5% εν αναμονή και της δικής της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 2,4% κατέγραψε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για Fourlis, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ και OTE.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε πτώση κατά 1,35%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-0,6%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,8%), στον απόηχο της αποεπένδυσης του Reggeborgh και του Γιώργου Περιστέρη, αντίστοιχα.

Συνολικά, 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 31 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News