BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση από τις 900 μονάδες, χάνονται τα κέρδη των τραπεζών

Στηρίγματα από τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση από τις 900 μονάδες, χάνονται τα κέρδη των τραπεζών

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει εξαλείψει τα αρχικά κέρδη και έχει επιστρέψει στις παρυφές των 895 μονάδων, καθώς τα ισχυρά τραπεζικά στηρίγματα έχουν αρχίσει να «ξεθωριάζουν», στερώντας σημαντική δυναμική από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (-0,04%) και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της Πέμπτης (896,7 μονάδες), παρά το γεγονός ότι νωρίτερα «φλέρταρε» με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 7,5 μονάδες -από 891,46 έως 898,94 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ακολουθεί την υψηλή τάση των προηγούμενων ημερών, περιοριζόμενος κάτω των 30 εκατ. ευρώ έως τη 1.45 το μεσημέρι.

Η ελληνική αγορά, παρά την «παρακαταθήκη» του χθεσινού +2%, αλλά και το σημερινό θετικό ξεκίνημα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να «χάνει» τα στηρίγματά της, απομακρυνόμενη από τον στόχο ανάκτησης του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων. Εκεί δηλαδή, που είχε βρεθεί προ ολίγων ημερών.

Η απώλεια του ανοδικού momentum συνιστά απόρροια της νευρικότητας του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παρότι έφθανε να κερδίζει σχεδόν 2%, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, απέχοντας περισσότερες από 10 μονάδες από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, οι οποίες αποτελούν και το ορόσημο της προ-Covid περιόδου.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, με τις προσφορές των ξένων επενδυτών να καλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά τουλάχιστον πέντε φορές. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι η τιμή διάθεσης των 1,2 δισ. νέων μετοχών οριστικοποιείται στο ανωτατο όριο του διαθέσιμου εύρους, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Παραμένει θετική η «μεγάλη εικόνα»

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ευρύτερη «εικόνα» της ελληνικής αγοράς παραμένει ευοίωνη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται -πέραν των τραπεζικών προοπτικών- και στα θετικά οικονομικά μεγέθη μιας σειράς εισηγμένων. Αυτό το γεγονός, μάλιστα, πιστοποιεί και τα αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου, δεδομένου του discount αρκετών τίτλων στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Η αισιοδοξία των επενδυτών «ισχυροποιείται» περαιτέρω από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, όπως κι από το σχέδιο για την επανεκκίνηση τουρισμού (15/5) και εστίασης (3/5), δύο κλάδων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πανδημία. 

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται και η ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσβλέπουν σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB-».

Οπισθοχώρηση από τις 600 μονάδες για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, χαρακτηρίζεται σήμερα από έντονη νευρικότητα, με τους επενδυτές να «οδηγούν» τον δείκτη σε πτώση κατά 0,5% και τις 591,1 μονάδες, οπισθοχωρώντας από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Η Alpha Bank, μετά το χθεσινό +6,5%, παρουσιάζει σημάδια αγοραστικής κόπωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,3%. Κατά 1% ενισχύεται, από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναζητάει την πρώτη θετική συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση του reverse split. Στον αντίποδα, Eurobank και Εθνική Τράπεζα σημειώνουν πτώση κατά 0,6% και κατά 1,5%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alph Bank 0,37% 1,2175ευρώ
  • Attica Bank 1,64% 0,217 ευρώ
  • Eurobank -0,59% 0,773 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,47% 2,55 ευρώ
  • Πειραιώς 0,97% 1,777 ευρώ

Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Αegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές -έστω και δύσκολα- φαίνεται ότι παραμένουν στο «τιμόνι» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία μία ημέρα μετά το +14%– ενισχύεται κατά 3%, ως απόρροια της χθεσινής έγκρισης της προτεινόμενης ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean βρίσκεται στο +1,7% εν αναμονή και της δικής της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% καταγράφει και η μετοχή της Fourlis, ενώ άνω του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης παρουσιάζει πτώση κατά 1,35%, ενώ πέριξ του 1% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, στον απόηχο της αποεπένδυσης του Reggeborgh και του Γιώργου Περιστέρη, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News