BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με Alpha, Aegean η προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων

Σε θετικό έδαφος η μετοχή της Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Με Alpha, Aegean η προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων

Προσπάθεια ανάκτησης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -έχοντας ως βασικό στήριγμα τη μετοχή της Alpha Bank- επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφεια ήπια άνοδο της τάξης του 0,46% και ενισχύεται στις 897,81 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (896,7 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 894,76 έως 898,94 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε κι από το χθεσινό +2%, βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι», έχοντας ως βασικό στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων. Εκεί δηλαδή, που είχε βρεθεί προ ολίγων ημερών.

Τα βασικά στηρίγματα προέρχονται από τον τομέα των τραπεζών, με την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς να προλειαίνει το έδαφος για την επιστροφή όλου του κλάδου στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι προσφορές των ξένων επενδυτών κάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά τουλάχιστον πέντε φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης των 1,2 δισ. νέων μετοχών να οριστικοποιείται στο ανωτατο όριο του διαθέσιμου εύρους, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, το αγοραστικό momentum ενισχύεται περαιτέρω από τα θετικά οικονομικά μεγέθη μιας σειράς εισηγμένων, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το σημαντικό discount αρκετών τίτλων στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται και η ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης BB-. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, καθώς και για την επανεκκίνηση τουρισμού (15/5) και εστίασης (3/5), δύο κλάδων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πανδημία. 

Άνω των 600 μονάδων οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί το μεγάλο «όπλο» του Γενικού Δείκτη, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα. Σήμερα, ενδεικτικά, ο δείκτης ενισχύεται κατά 1,4% και διαμορφώνεται στις 602,5 μονάδες, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων και σηματοδοτώντας την εκ νέου επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Η Alpha Bank, μετά το χθεσινό +6,5%, διατηρεί το υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον και βρίσκεται στο +2,5%, διευρύνοντας στο +28% τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021. Κατά 2,8% ενισχύεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναζητάει την πρώτη θετική συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση του reverse split. Από την πλευρά τους, Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alph Bank 2,56% 1,244 ευρώ
  • Attica Bank 1,17% 0,216 ευρώ
  • Eurobank 0,82% 0,784 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,39% 2,596 ευρώ
  • Πειραιώς 2,84% 1,81 ευρώ

Σημαντικά κέρδη για την Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές παραμένουν στο «τιμόνι» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο +2,6%, χάρη στην αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (+0,07%), μία ημέρα μετά το +14%, το οποίο αποτέλεσε απόρροια της έγκρισης της προτεινόμενης ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα δε, υποχωρεί κατά 0,7% στον απόηχο της αποεπένδυσης του Reggeborgh. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχής παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News