Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 19:28
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου «Sunrise»

Ψήφος εμπιστοσύνης η ΑΜΚ

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου «Sunrise»

Τη διαβεβαίωση ότι η Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης (σ.σ. project «Sunrise»), ύψους 3 δισ. ευρώ, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες ημέρες μετά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

«Το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης – κερδοφορίας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), θέτοντας ως βασική επιδίωξη την εξασφάλιση μονοψήφιων επιπέδων NPEs εντός του 2022.

Διαβεβαίωσε δε, ότι μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Sunrise», η Πειραιώς «θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την ελληνική οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ΑΜΚ υλοποιήθηκε στην τιμή του 1,15 ευρώ, δηλαδή στο ανώτατο εύρος διάθεσης των 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του Μαΐου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι συμμετείχαν σημαντικά επενδυτικά funds, όπως η BlackRock και το Νορβηγικό Ταμείου Πλούτου, είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό limit up της μετοχής στο Χ.Α., η οποία «κλείδωσε» στο +30% και εκτινάχθηκε στα 2,586 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η ΑΜΚ «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την τράπεζα, η οποία ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες έχει “τρέξει” μια σειρά από σημαντικά projects, όσο και για την ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγχώνευσης στην τραπεζική αγορά, ο επικεφαλής της Πειραιώς εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός, εξηγώντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη υψηλό βαθμό συγκέντρωσης» και ότι «οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους».

Όσον αφορά τέλος, την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ από ΒΒ-), από τον οίκο Standard & Poor’s, ο κ. Μεγάλου αναγνώρισε ότι πρόκειται για την υψηλότερη αξιολόγηση της τελευταίας 10ετίας, κάτι το οποίο αποτυπώνει τις υψηλές προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News