BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι», εκρηκτικό ράλι στην Πειραιώς

Πάνω από τα 60 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι», εκρηκτικό ράλι στην Πειραιώς

Σταθερά άνω των 910 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Πειραιώς να αναδεικνύεται σε απόλυτο «πρωταγωνιστή» της συνεδρίασης. Στο αγοραστικό momentum, όπως είναι εύλογο, συμβάλλει σημαντικά και η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,39% και ενισχύεται στις 912,11 μονάδες, διασπώντας τις αντιστάσεις των 910 μονάδων και κερδίζοντας περισσότερες από 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (889,58 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 906,61 έως 919,21 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 40 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Η μετοχή της Πειραιώς συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς με το «καλημέρα» στη Μεγάλη Εβδομάδα εκτινάσσεται στο +23% και τα 2,45 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ. Κι αυτό, παρά τις δικαιολογημένες ενστάσεις για τον παραγκωνισμό των παλαιών μετόχων.

Ο τραπεζικός τίτλος, όπως διαφαίνεται από το πρωί της Δευτέρας, αξιοποιεί στο έπακρον την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από μεγάλα επενδυτικά funds, όπως η BlackRock και το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο Πλούτου, τα οποία συμμετείχαν δυναμικά στην «αλλαγή σελίδας» της Πειραιώς. Οι αναλυτές, εξάλλου, θεωρούν ότι πλέον η μετοχή θα διαγράφει σταθερά ανοδική πορεία.

Στο σημερινό momentum συνεισφέρει και η απόφαση – έκπληξη του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ- σε ΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως. Παράλληλα, επιβαίωσε τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, προβλέποντας ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 και κατά 5,8% το 2022, με τον μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ κατά την επόμενη 3ετία να υπερβαίνει τον αντίστοιχο των χωρών της Ευρωζώνης.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις υψηλές προσδοκίες για το επικείμενο «άνοιγμα» του τουρισμού στις 15 Μαΐου, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ» αισιοδοξίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θέτει εκ νέου ως μεγάλο μεσο-μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη των 1.000 μονάδων. Μέχρι τότε, βέβαια, καλείται πρώτα να διασπάσει τις αντιστάσεις των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών, συμπλέοντας με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εδώ και μήνες «φλερτάρουν» με συνεχή ιστορικά υψηλά.

Τραπεζικό ράλι με αιχμή την Πειραιώς

Οι τράπεζες, όπως είναι εύλογο, αποτελούν τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3% και εκτινασσόμενες στις 608 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, από το ιστορικό χαμηλό του Νοεμβρίου (234 μονάδες), ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 150%, δείγμα της αλλαγής στάσης των επενδυτών.

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ, είναι αυτή που ξεχωρίζει και παρασέρνει θετικά το σύνολο του κλάδου, καθώς σημειώνει άνοδο άνω του 23% και ανακάμπτει στα 2,25 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η επίδοση και της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 4%, βελτιώνοντας στο +30% τα σωρευτικά κέρδη του 2021.

Ελαφρώς ηπιότερη είναι η ανοδική κίνηση για τις μετοχές των Eurobank – Εθνικής Τράπεζα, οι οποίες διαπραγματεύονται στο +1,9% και στο +1,75%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των απωλειών του 2021, μηδενίζοντας την ετήσια «χασούρα». Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,00% 1,2865 ευρώ
  • Attica Bank 2,48% 0,227 ευρώ
  • Eurobank 1,9% 0,7712 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,75% 2,615 
  • Πειραιώς 23,48% 2,25 ευρώ

«Πράσινο» όλο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Άλλωστε, πέραν των τραπεζικών τίτλων, σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των ΕΧΑΕ – ΟΠΑΠ, οι οποίες καταγράφουν άνοδο της τάξης του 3%. Την ίδια ώρα, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Aegean, Viohalco και Jumbo, ενώ Mytilineos, ΕΛΠΕ, Τιτάν και Lamda Debelopment βρίσκονται στο +1,5%.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική διόρθωση παρατηρείται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2,7%, μετά τα εκρηκτικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ. απόρροια της έγκρισης της ΑΜΚ). Κατά 2,4% διολισθαίνει και η μετοχή της Coca – Cola.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 82 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. H κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 60,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News