Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 18:55
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Υπερκάλυψη 8 φορές της ΑΜΚ από ξένους θεσμικούς – Στο 27% κλείνει η συμμετοχή του ΤΧΣ

Πειραιώς: Υπερκάλυψη 8 φορές της ΑΜΚ από ξένους θεσμικούς  – Στο 27% κλείνει η συμμετοχή του ΤΧΣ

Σημαντικοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και θεσμικοί επενδυτές συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε χθες η Πειραιώς Financial Holdings, αντλώντας 1,38 δισ. ευρώ. Στην ΑΜΚ συμμετείχαν ξένοι κυρίως επενδυτές μεταξύ των οποίων το νορβηγικό επενδυτικό κεφάλαιο Norges Bank, που διαχειρίζεται πετρελαϊκά έσοδα 1,3 τρισ. δολαρίων, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Fidelity, το private equity Bain Capital, η Blackrock και το καναδικό Fiera Capital. Οι πέντε επενδυτές συγκεντρώνουν το 20% της αύξησης, ενώ με μικρό ποσοστό συμμετείχε η ADIA, επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ΑΜΚ καλύφθηκε κατά 8 φορές περίπου στην ιδιωτική τοποθέτηση -πλην της συμμετοχής των cornerstone investors – αντλώντας μέσω του book building 1,17 δισ. ευρώ. Στο τελικό ύψος της ιδιωτικής τοποθέτησης περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΤΧΣ, καθώς και των τριών cornerstone investors, δηλαδή των Τζον Πόλσον και Αριστοτέλη Μυστακίδη και Helikon Investments Limited που είχαν δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουν με 380 εκατ. ευρώ συνολικά. Η υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό κλειδώνει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο 27% μαζί με τις μετοχές που ήδη διαθέτει (25,6% συμμετοχή στην ΑΜΚ) και το ύφος των κεφαλαίων που θα επενδύσει διαμορφώνεται στα 337,6 εκατ. ευρώ. 

Οι εγγραφές έγιναν στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο που είχε προσδιορίσει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings, ανεβάζοντας το ύψος της ΑΜΚ στο 1,38 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η Paulson & Co θα κατέχει το 18,62% της Πειραιώς Financial Holdings με 265 εκατ. ευρώ, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης το 2,9% με 40 εκατ. ευρώ και η Helikon Investments το 5,22% με 75 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη στο εσωτερικό καθώς η αύξηση εκπροσωπεί το 15% του συνόλου ή 187 εκατ. μετοχές η ζήτηση ήταν επίσης σημαντική και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία καλύφθηκε κατά δύο φορές.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρά ελληνική τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και η υπερκάλυψή της συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε δήλωσή του στους FT, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε ότι «τα ποιοτικά θεσμικά ονόματα, μερικά από τα οποία δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, αποτελούν κεντρικό σημείο για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας». Σημειώνεται ότι τόσο η Fidelity όσο και η Bain Capital τοποθετούνται για πρώτη φορά σε ελληνική τράπεζα, ενώ η Helikon Investments, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, της ΔΕΗ και της Lamda Development. 

Η ανακοίνωση της τράπεζας – Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου

Η Πειραιώς Financial Holdings A.E. ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Συνδυασμένη Προσφορά 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ η κάθε μία σε (i) θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος και (ii) σε ειδικούς και μη ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών διάρκειας τριών ημερών, και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε 1,15 ευρώ ανά Νέα Μετοχή. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώνεται στο ανώτερο επίπεδο του αρχικού εύρους τιμών διάθεσης 1,00 – 1,15 ευρώ ανά Νέα Μετοχή, σε συνέχεια της από 16 Απριλίου 2021 έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς Holdings. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς Holdings αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια €1,38 δις από τη Συνδυασμένη Προσφορά.

Η Συνδυασμένη Προσφορά προσέλκυσε ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, και ολοκληρώθηκε με πολλαπλή υπερκάλυψη.

Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings την ή περίπου την 29η Απριλίου 2021, η Πειραιώς Holdings αναμένει ότι οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 6η Μαΐου 2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 7η Μαΐου 2021. Η Πειραιώς Holdings θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της εναπομείνασας διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νεότερη ανακοίνωση.

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία.»

Η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς. Η BNP Paribas, η J.P. Morgan, η Morgan Stanley, η Αmbrosia, ο Όμιλος AXIA Ventures, η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή Α.Ε. ενεργούν ως Κοινοί Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς. Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Wood & Company ενεργούν ως Συνδιαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News