BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Eurobank παίρνουν από το «χέρι» τη Λ. Αθηνών

Στις 882 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Eurobank παίρνουν από το «χέρι» τη Λ. Αθηνών

Στηρίγματα στις τράπεζες, παρά τις ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς, βρίσκει σταδιακά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -μετά την επιφυλακτικότητα των πρώτων ωρών- δείχνει να «ανεβάζει» ρυθμούς, επιχειρώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.40), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,68% και ενισχύεται στις 882,67 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (877,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 875,91 έως 884,50 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να επανέρχεται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, κινούμενος άνω των 42 εκατ. ευρώ στο πρώτο 3ωρο.

Η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος, μετά την αρχική στασιμότητα, αποδίδεται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος καταφέρνει να ενισχυθεί άνω των 575 μονάδων, σημειώνοντας νέα υψηλό έτους και νέο υψηλό 12μηνου. Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το 9%.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις επίμονες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία παραμένει κάτω του 0,40 ευρώ, εν όψει και της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τους όρους και τη διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί ενώπιον του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Άλλωστε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονή της απορρόφησης «πλουσιοπάροχων» ευρωπαϊκών κονδυλίων (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), τα οποία καθίστανται ικανά να αλλάξουν άρδην τη δυναμική του ΑΕΠ και να αναβαθμίσουν τη χώρα στο σύνολό της. 

«Η πορεία του Γενικού Δείκτη συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και σύντομα θα αναμετρηθεί με την περιοχή των 890-895 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Φυσικά, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις είτε στο διεθνές είτε στο εγχώριο μέτωπο -ικανές να διαταράξουν το ευοίωνο επενδυτικό κλίμα, όπως για παράδειγμα οι κίνδυνοι για την προτεινόμενη ΑΜΚ στην Ελλάκτωρ ή μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική σεζόν. 

«Πρωταγωνίστρια» η Eurobank

Οι τράπεζες, ξεπερνώντας την αδύναμη εκκίνηση, φαίνεται ότι «ανεβάζουν» ρυθμούς, αγνοώντας τις επί μακρόν πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς. Ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται αυτή την στιγμή κατά 2,3% και διαμορφώνεται στις 577 μονάδες, βελτιώνοντας -έστω και οριακά- το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου (575 μονάδες).

Η Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφει νέες ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας κατά 3,1%, εν μέσω των ανησυχιών για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δικαιώματα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +3,7%, προσεγγίζοντας το επίπεδο του 0,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha συνεχίζει σταθερά άνω του 1 ευρώ. Οριακές μεταβολές, τέλος, παρουσιάζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.  Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,97% 1,0565 ευρώ
  • Attica Bank -0,43% 0,2305 ευρώ
  • Eurobank 3,74% 0,7936 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,2% 2,475 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,16% 0,3864 ευρώ

Στο +4% η ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές έχουν αναλάβει τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι ρευστοποιήσεις σε διάφορους τίτλους. Ενδεικτικά, η μετοχή της Lamda υποχωρεί κατά 1,2%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο -1%.

Στον αντίποδα, βασικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη αποτελεί η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται άνω του 4%, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Motor Oil, ενώ Coca-Cola και Viohalco καταγράφουν αύξηση άνω του 1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.40), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 19 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News