Business Talk Τετάρτη 7/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το deal για τον Αστακό και οι πονοκέφαλοι στην οδό Κολοκοτρώνη

Το deal για τον Αστακό και οι πονοκέφαλοι στην οδό Κολοκοτρώνη
  • Καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά του λιμένα του Αστακού από τις Alpha Bank (70%) και Πειραιώς (30%) φέρεται να έχει πετύχει επενδυτικό σχήμα που απαρτίζεται από μεγαλοστελέχη της κατασκευαστικής Αρχιρόδον (και όχι την ίδια) και κάποιους άραβες επενδυτές.

 

  • Παραμένει άγνωστο επί του παρόντος το business plan τους αλλά θυμίζουμε ότι στο παρελθόν το κράτος του Κατάρ είχε ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου. Το deal θέλει ακόμα δουλειά, λένε οι πιο πληροφορημένοι. Και κάποιοι άλλοι (επίσης πληροφορημένοι) κάνουν λόγο για ισραηλινή σφήνα.

 

  • Η αρχική σπουδή (sic) για την μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε μηχανισμό προετοιμασίας έργων (Project Preparation Facility) που θα ωριμάζει projects του ταμείου ανάκαμψης για να βγαίνουν σε διαγωνισμούς, μοιάζει να έχει …ξεφουσκώσει.

 

  • Αιτία, μεταξύ άλλων, και η απροθυμία αρμοδίων υπουργείων να αποχωριστούν κυβερνητική ύλη (τώρα που γυρίζει ο τροχός) και να την εκχωρήσουν σε τρίτους φορείς. Βέβαια δεν θα πεθάνει εντελώς το project γιατί το έχουμε τάξει στους θεσμούς…

 

  • Προσπάθεια διαμόρφωσης ενός καλύτερα λειτουργούντος μηχανισμού λήψης αποφάσεων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου καταβάλει η κυβέρνηση διά της νέας διοίκησης του υπερταμείου: η KPMG αναζητεί εντεταλμένο σύμβουλο (και έχει ήδη καταρτίσει και short list υποψηφίων με τα απαραίτητα προσόντα και προϋπηρεσία) για να τρέχουν τα project και κυρίως για να λύνονται τα προβλήματα. Και από αυτά η ΕΤΑΔ διαθέτει ουκ ολίγα.

 

  • Διότι πίσω από τις προκηρύξεις διαγωνισμών για διάφορα Ξενία και γήπεδα σοβούν οι κρίσεις με ισχυρούς (ή ισχυροποιημένους…) επιχειρηματίες. Μια νέα τέτοια περίπτωση αφορά στη Βάρκιζα. Οι πολιτικές της μη λύσης όμως έχουν φτάσει στο τέλος τους. Άραγε οι υποψήφιοι για την θέση του εντεταλμένου ξέρουν τι (και ποιους) έχουν ν αντιμετωπίσουν; Για τις όχι και τόσο λειτουργικές σχέσεις πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΤΑΔ έχουν ακούσει τίποτα;

 

  • Και μιας και είμαστε στη γειτονιά της οδού Κολοκοτρώνη αξίζει να αναφέρουμε μία δόκιμη απορία της αγοράς: εάν με βάση όσα εξαγγέλθηκαν το Σάββατο, μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ υπηρεσίες του δημοσίου συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε γιατί η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναζητά νέα γραφεία για να στεγαστεί;

 

  • Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι αυτό των σχέσεων της επικεφαλής της Επιτροπής με τον πολιτικό της προϊστάμενο που φέρεται να διαρρέει πως θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να βρει τα συστημικά προβλήματα που αποκάλυψε η περίπτωση της Folli-Follie.

 

  • Εδώ το μυστικό είναι ότι ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός ήθελε να το κάνει αυτό η Επιτροπή η ίδια από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε, πίσω στο 2019, αλλά ουδέποτε συνέβη (αν και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας την Επιτροπή ότι δεν έκανε παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών, για να λύσει τα προβλήματα στην εταιρεία – ζόμπι).

 

  • Τα logistics είναι ένας από τους λιγοστούς κερδισμένους της πανδημίας, με τη στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές να έχει αυξήσει τις ανάγκες για «στοκάρισμα» προϊόντων με στόχο τη γρηγορότερη διανομή τους. Η Premia properties (η πρώην Pasal Development), μετά την εξαγορά της από τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, είναι από τους πιο δραστήριους επενδυτές της αγοράς logistics.

 

  • Την Τρίτη ανακοίνωσε ένα ακόμη deal αξίας 5 εκατ. ευρώ για την αγορά αποθηκών περίπου 9.500 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Οι αποθήκες είναι μισθωμένες, στη Διακίνησις μέχρι το 2029 κι έχουν μικτή απόδοση 8,2%, η οποία προσφέρει σιγουριά για το μέλλον, όπως συνηθίζουν να λένε και οι ασφαλιστικοί πράκτορες. Η Διακίνησις, που ιδρύθηκε το 1977, το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 38,8 εκατ. ευρώ (7%), Ebitda 7,1 εκατ. ευρώ (+3,08%), αλλά καθαρές ζημιές περίπου 2 εκατ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News